Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ljepote Balkana će nastradati zbog 3.000 novih hidroelektrana, svaka deseta u BiH

una rijeka

U narednim godinama na Balkanu će biti izgrađeno čak 3.000 hidroelektrana. Iako će većina ovih centrala biti iznimno mala, ekolozi upozoravaju da će zbog ovih radova nastradati prirodne ljepote od Albanije do Slovenije. Samo u BiH je planirana izgradnja čak 300 hidroelektrana.

Područje Balkana je bogato vodama i smatra se jednim od posljednjih nedirnutih utočišta Evrope za biljne i životinjske vrste.

No, brojna nevladina udruženja i pojedinci pokrenuli su akciju da spriječe, kako su rekli, “cunami u izgradnji hidroelektrana”.

„O izgradnji ovih hidroelektrana se u regiji Balkana zapravo malo zna i govori“, rekla je Britton Caillouette, režiserka dokumentarca „Plavo srce“ (Blue Heart) koji govori o protivljenju ovim projektima.

Zbog izgradnje novih 3.000 hidroelektrana riječni tokovi će morati biti preusmjeravani. Također, pojedine oblasti će ostati bez riječne vode za svoje stanovništvo, a nastradat će i brojne vrste riba. Negativan uticaj se očekuje i u poljoprivredi, kao i među brojnim životinjskim vrstama na kopnu. Balkanski krajolici će biti devastirani.

„Ovi projekti su rasipanje novca i moralna su lakrdija. Nezamislivo je da su svjetske finansijske institucije podržale ovu vrstu projekata koji su davno prevaziđeni“, rekla je Yvon Chouinard, jedna od aktivistica.

Procjenjuje se da će čak trećina od 3.000 hidroelektrana biti izgrađena u zaštićenim područjima, odnosno nacionalnim parkovima.

Analitičari procjenjuju da će korist od ovih hidroelektrana biti iznimno mala. Naime, neke od njih će proizvoditi struju za svega 300 domaćinstava.

Vlasti u Republici Srpskoj smatraju da je graditi ove hidroelektrane jeftinije i lakše nego ulagati u druge izvore energije.

„RS ima neiskorišten hidropotencijal i posvećena je ciljevima u oblasti energije koje je postavila EU“, rekla je Zorana Kisić, portparol Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS, prenosi analitička platforma Energy Reporters.