Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dugoročna prognoza

Ljeto će još potrajati: Temperature rastu do 34 stepena, evo kakva nas očekuje jesen

Skradin: Veliki broj posjetitelja uživa u ljepotama Nacionalnog parka Krka
12.08.2019., Skradin - Val visokih temperatura i vrucina zahvatio je cijelu Hrvatsku, pa tako i Nacionalni park Krka. Najtopliji dan u godini najlakse je podnijeti uz hladnu tekucinu i osvjezavanje u rijeci. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U poslijepodnevnim satima kratkotrajnih lokalnih pljuskova može biti na području Hercegovine, zapada i jugozapada Bosne

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH danas će u Bosni i Hercegovini biti pretežno sunčano prijepodne.

Umjereno povećanje oblačnosti očekuje se u drugoj polovini dana. U poslijepodnevnim satima kratkotrajnih lokalnih pljuskova može biti na području Hercegovine, zapada i jugozapada Bosne.

Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13°C, na jugu zemlje do 19°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 30°C.

Prognoza za naredne dane

U nedjelju će biti sunčano uz malu oblačnost Vjetar slab do umeren sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od 11 do 17, na jugu do 22, a dnevna od 25 do 30, na jugu do 33 °C.

U ponedjeljak također sunčano uz malu oblačnost. Jutarnja temperatura od 11 do 17, na jugu do 21, a dnevna od 25 do 31, na jugu do 33 °C.

U utorak sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura od 12 do 18, na jugu do 22, a dnevna od 26 do 32, na jugu do 34 °C.

U srijedu se očekuje pretežno oblačno vrijeme. U večernjim satima u Bosni je lokalno moguća slaba kiša. Jutarnja temperatura od 13 do 19, na jugu do 21, a dnevna od 26 do 32 °C.

Prognoza za jesen

U periodu od 1. septembra do 30. novembra na prostoru Bosne i Hercegovine, očekuje se veća srednja temperatura zraka u poređenju sa prosječnom temperaturom za period 1981- 2010 godine.

Jesen 2021. u poređenju sa istim periodom prošle godine, trebala bi biti slična ili malo toplija. I pored toga što se tokom jeseni očekuju veće srednje temperature zraka, nisu isključeni i prodori hladnih zračnih masa sa sjevera kontinenta s temperaturama znatno nižim od uobičajenih. Mraz je izvjestan u centralnim područjima zemlje.

Očekivani broj toplih dana (maksimalna temperatura ≥25 °C) u Bosni tokom jeseni 2021. veći je od 14, a na području južne Hercegovine prognozira se do 32 topla dana.

Raspored padavina tokom jeseni bit će neujednačen, a najviše padavina očekuje se u prvoj polovici novembra.