Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

temperature iznad prosjeka

Ljeto prije ljeta: Dolazi nam velika promjena vremena, Sladić najavio toplotni val

sladic
24.06.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Danas je u BiH vrhunac toplotnog vala zbog cega je i Federalni hidrometoroloski zavod izdao crveni meteoalarm. Na vecini meteoroloskih stanica temperature su bile cesto vise od 30 stupnjeva, a na nekima su cak oborene rekordne vrijednosti. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme. U jutarnjim satima sa slabom kišom ponegdje, a u drugoj polovini dana u većem dijelu zemlje se očekuju pljuskovi sa grmljavinom, a lokalno je moguća i pojava grada

U Bosni i Hercegovini jutros je umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a samo ponegdje je ragistrovana i slaba kiša.

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 942 milibara, u normali je i sporo opada.

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme. U jutarnjim satima sa slabom kišom ponegdje, a u drugoj polovini dana u većem dijelu zemlje se očekuju pljuskovi sa grmljavinom, a lokalno je moguća i pojava grada. Vjetar slab, većinom južnog smjera. U sjevernim područjima vjetar istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 22 i 27, na jugu do 29 stepeni.

U Sarajevu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima moguća je slaba kiša, a tokom dana nestabilno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom. Najviša dnevna temperatura oko 25 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Sladić: Slijedi toplotni val

Početkom juna očekuje nas prvi toplotni val, s temperaturama većim od 35 stepeni, najavljuje Nedim Sladić, meteorolog Nove BH, prenosi N1.

U petak je nevrijeme zahvatilo Zapadni Balkan i nakon toplijih dana BiH je zahvatio hladniji val. Ipak, već od srijede možemo očekivati sunčanije dane.

“Znatno iznad prosjeka je bilo u maju mjesecu. Izjednačili smo se sa brojem dana iz 2003. godine. Nakon ovako pregrijane podloge kada se miješa sa hladnim zrakom uzrokuje oblačnost i može usloviti velike grmljavinske pljuskove, ali su nas srećom neveremena zaobišla”, objašnjava Sladić zbog čega smo imali pljuskove u posljednih nekoliko dana.

Najavio je i lagani rast temperatura od srijede.

“Prema kraju radne sedmice i vikenda do 33 stepena nas očekuje. Idemo ka toplijem vremenu. Po mojoj procjeni i materijalima imaćemo prolazno zahlađenje 7. juna i opet ide topliji interval”, rekao je.

“Sezonska prognoza kaže da ćemo imati toplije ljeto od uobičajenog, uostalom kao i ranijih godina. Ako se bira godišnji odmor, statistički prvih deset dana augusta su uvijek najtopliji. Ovo ljeto, osim što će biti toplo, imaćemo i toplotne valove. Apelujemo da se ponašamo u skladu sa vremenskim prilikama”, zaključuje Sladić.

Prognoza za naredne dane

U srijedu u Bosni će biti umjereno oblačno. U poslijepodnevnim satima sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom u centralnim i istočnim područjima. U Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab promjenljivog smjera.

Jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16, na jugu zemlje do 20, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 29, na jugu zemlje do 32 stepena.

Pretežno sunčano vrijeme očekuje se u četvrtak. Vjetar slab zapadnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 17, na jugu zemlje do 20, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 32 stepena.

Sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost očekuje se u petak. Jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 19, na jugu zemlje do 23, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 32, na jugu do 35 stepeni.