Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ljubić: BiH nema budućnosti s Izetbegovićem

bozo ljubic

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora /HNS/ Božo LJubić ocijenio je da je predsjednik SDA Bakir Izetbegović zaslijepljen velikobošnjačkim iluzijama i ne vidi da je interes i građana i naroda BiH Evropa, a ne Bliski ili Srednjoazijski istok.

U otvorenom pismu Izetbegoviću, koji je i članu Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, Ljubić ističe da BiH s Izetbegovićem kao političarem neće imati budućnosti ukoliko on nastavi sa svojim istupima poput onih da su “neistinitie mantre o neravnopravnosti Hrvata”.

“Bojimo se gospodine Izetbegoviću da upravo vi `naslijepo`, zaslijepljeni velikobošnjačkim iluzijama pretvaranja BiH u državu pod dominacijom većinskog naroda, te sistemskom islamizacijom društva, bez razlike je li ona u skladu s turskom, saudijskom ili iranskom verzijom islama, ne vidite da je interes i građana i naroda BiH Evropa, a ne Bliski ili Srednjoazijski Istok”, navodi Ljubić.

Ljubić poručuje Izetbegoviću da ni on, ni bilo ko drugi neće propisivati kakvu državu će dati Hrvatima.

“Narod je i stariji i važniji od države. Na ovim našim prostorima narodi tvore države, a ne obratno. Hrvatski narod će samostalno i slobodno odlučiti kakvu državu BiH hoće, odnosno, kakvu neće. Mi tražimo samo ono što nam po sporazumima iz Vašingtona i Dejtona pripada – ono što su nam garantovali prvobitni tekst Ustava BiH i Ustava Federacije BiH prije nelegalnih i nelegitimnih amandmana visokih predstavnika, koji su trebali čuvati Dejtonski sporazum, a ne mijenjati ga jednostrano i protivno duhu pomenutih sporazuma i ustava”, navodi Ljubić u pismu.

Ljubićevo pismo reakcija je na Izetbegovićevu izjavu u kojoj se navodi i da “mantra o ugroženosti Hrvata ima za cilj, upornim ponavljanjem, etablirati nešto što ne stoji i što nije istina”.