Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ljubić: Federacija neće postati bošnjačka država u kojoj su Hrvati fikus

božo ljubic

„Ključno pitanje nakon proslave “dana RS” jest gdje je BiH danas. Danas, baš kao i devedesetih godina političke paradigme bošnjačkih, srpskih i hrvatskih elita su iste kao i u praskozorje raspada Jugoslavije“, kazao je za Dnevnik.ba Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Podsjetimo, “dan Republike Srpske”, 9. januara, obilježavao se više od dvadeset godina. Međutim, po apelaciji člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića,

Ustavni sud BiH ocjenio je kako je „dan RS-a neustavan zbog krsne slave RS-a“, pa je tako u ovogodišnjem programu obilježavanja vjerski program izostao kako bi se ispoštovala odluka Ustavnog suda o kojoj su građani RS glasovali na referendumu 25. oktobra. Iako su dužnosnici RS ispoštovali odluku Ustavnog suda BiH, reakcije političko- društvenog Sarajeva su jednoznačne.

SDA, SDP i DF, mnogbrojne udruge žrtava rata u BiH smatraju kako je „RS genocidna tvorevina“  a u usporedbama najdalje su otišli  Valentin Inzko, međunarodni predstavnik i Munira Subašić predsjednica Udruge „Majke enklava Srebrenice i Žepe“ koji su ustvrdili  da bi se „proslavom 9. januara kao “dana RS-a” neki mogli sjetiti pa slaviti i “dan NDH”, 10. aprila“.

„S jedne strane bošnjački unitarizam i centralizam, s druge srpski separatizam u različitim oblicama te hrvatska nastojanja da  žive u federalno ustrojenoj BiH na načelima institucionalne ravnopravnosti i određenog stupnja političke autonomije“, dodao je Ljubić.

Dodaje i kako Hrvatski narodni sabor smatra da je dogovor oko moguće BiH nužan.

„HNS smatra da je krajnje vrijeme da legitimni predstavnici triju konstitutivnih naroda postignu dogovor oko moguće BiH“ navodi Ljubić.

Tvrdi kako je naivno vjerovati da stabilnu BiH osigurava međunarodna zajednica.

„Naivno je vjerovati da je u BiH moguća spontana stabilizacija kao i da stabilnu BiH može osigurati međunarodna zajednica bez unutarnjeg dogovora“, smatra Ljubić.

Na najave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika kako „sanjaju o ujedinjenju s maticom Srbijom“ Božo Ljubić kaže „kako su u ovakvoj BiH, pokušaju od države, svi politički scenariji mogući“.

„U ovakvoj BiH,  neodrživoj zajednici, pokušaju od države, svi politički scenariji su mogući pa tako i taj“, rekao je Ljubić.

Ljubić dodaje i kako BiH, u slučaju otcjepljenja RS-a, nije moguća kao nacionalna država Bošnjaka a ni Federacija BiH kao njena „mini verzija“.

„BiH nije moguća kao nacionalna država Bošnjaka, a tako ni Federacija BiH ne može postojati kao „mini verzija“ bošnjačke nacionalne države s Hrvatima kao fikusom, ukoliko se to i dogodi, nećemo ostati u njoj ako ne uživamo konstitutivnost i  suverenost“, tvrdi Ljubić.

Napominje i kako bošnjačka politička elita treba odustati od svojih ratnih ciljeva.

„Bošnjačka politička elita treba konačno odustati od svojih ratnih ciljeva te prestati bagatelizirati odnose s Hrvatima u Srbima u BiH“, mišljenja je Ljubić.

Navodi i kako bošnjački estamblišment treba snositi odgovornost za državu BiH i njenu budućnost.

„Bošnjački establišment bi trebao snositi odgovornost za državu BiH i njenu budućnost, jer kako stvari sada stoje, samo hrvatski politički predstavnici imaju želju realizirati presudu Sejdić – Finci te konačno riješiti presude Ustavnog suda o izboru izaslanika u federalni Dom naroda kao i presudu za Mostar“, zaključio  je Ljubić.