Ljubić kaže kako treba istrajati na preustroju BiH

bozo ljubic

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Božo Ljubić izjavio je u četvrtak u Mostaru kako je Hrvatska zajednica i Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila legitiman i legalan oblik organiziranja Hrvata i ostalih na prostorima gdje su Hrvati bili većina, s ciljem organiziranja civilnog života i obrane hrvatskih područja, ali i Bosne i Hercegovine.

Na taj način, kako je kazao, Hrvatska zajednica i Hrvatska Republika HB ostaje trajna inspiracija, zalog i obveza današnjih i budućih generacija hrvatskih političkih predstavnika, da istraju na preustroju BiH.

Ljubić je to izjavio na konferenciji za novinare nakon sjednice Glavnog vijeća HNS-a, na kojoj je riječi bilo o obilježavanju 25. godišnjice utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne, preustroju RTV sustava u BiH, te imenovanju sudaca u Općinskom sudu Čitluk.

Voditelj Odjela za kulturu, medije, sport i informiranje HNS-a Ivan Vukoja predstavio je Nacrt prijedloga transformacije Javnog RTV sustava BiH, jer kako je kazao, postojeći sustav ne uvažava osnovno temeljno načelo konstitutivnosti.

– Predlažemo kompletnu rekonstrukciju javnog RTV sustava koji bi se sastojao od 4 servisa. Jedan bi bio krovni, državni servis (BHRT) i tri servisa koja bi bila u pravilu na jezicima konstitutivnih naroda – kazao je Vukoja, naglasivši kako bi se time dobio integrirajući model koji bi Hrvatima omogućio njihovo ustavno pravo na vlastiti servis, odnosno kanal na svome jeziku.

– Danas smo usvojili Nacrt prijedloga koji ćemo ponuditi svoj zainteresiranoj javnosti, nakon čega ćemo u Parlamentu BiH zakazati javnu raspravu. Model koji nudimo sukladan je ustavnom načelu konstitutivnosti naroda jer trenutno imamo entitetske emitere koji se ne referiraju na sva tri konstitutivna naroda, niti pokrivaju cjelokupan teritorij – kazao je Vukoja.

Voditelj Odjela za ustavno-pravna pitanja HNS-a BiH Bariša Čolak govorio je o Odluci Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH po kojoj je od četiri suca za Općinski sud Čitluk imenovan samo jedan iz reda hrvatskog naroda, iako u općini Čitluk hrvatsko stanovništvo čini 97 posto populacije.

– Takva odluka VSTV-a neće doprinijeti izgradnji učinkovitog, nepristranog, niti neovisnog pravosuđa i iskreno se nadam se da će ova odluka biti ispravljena – kazao je Čolak.

U povodu obilježavanja 25. godišnjice HZ HB, upriličeno je i predstavljanje knjige Valentina Ćorića “Pomet u glavu”, polaganje vijenaca na spomen-obilježju svim poginulim hrvatskim braniteljima ispred Hrvatskog doma “Herceg Stjepan Kosača”, te svečana akademija.