BiH

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a

Ljubić: Nikad nismo tražili treći entitet, samo će promjena Ustava spasiti BiH

03/05/2019

Istaknuo je kako Hrvati kao samosvjestan narod nikad ne bi pristali na tercijarnu poziciju, pa prema tome nikad nisu ni govorili o trećem entitetu

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Božo Ljubić izjavio je u petak u Mostaru kako samo korjenita reforma Ustava Bosnu i Hercegovinu može učiniti funkcionalnom i samoodrživom državom.

– Ta reforma u sebi bi morala uključivati i teritorijalno-administrativnu reorganizaciju zemlje, a koliko će federalnih jedinica u toj državi biti trenutno nije važno, ali je bitno da ta teritorijalno-administrativna organizacija bude simetrična u odnosu na njena tri konstitutivna naroda – kazao je Ljubić.

Istaknuo je kako Hrvati kao samosvjestan narod nikad ne bi pristali na tercijarnu poziciju, pa prema tome nikad nisu ni govorili o trećem entitetu.

– Ovo što mi sada živimo je jedan ustavni improvizorij koji je predviđen da se nakon Daytona vrlo brzo promijeni, no to nažalost nije učinjeno i danas imamo posljedice koje se, između ostaloga, ogledaju i u zastoju formiranja vlasti, ali i mnogim drugim problemima s kojima se suočavamo – kazao je Ljubić.

Prva stvar koju treba postići da se otkoče ti procesi, po Ljubićevim riječima, je bazični koncensus oko budućnosti BiH.

– Bosna i Hercegovina mora pokazati svijetu i onim asocijacijama kojima stremimo, kao što je Europska unija, da poštujemo svoje institucije, odnosno pravnu državu. Prva stvar na kojoj ćemo mi inzistirati je izmjena Izbornog zakona – kazao je Ljubić.

Na konferenciji za medije koja je održana nakon prve konstituirajuće sjednice Glavnog vijeća u novom sazivu, predsjednik Ljubić kazao je kako se osim konstituiranja, usvajanja poslovnika i izbora Bariše Čolaka na mjesto zamjenika predsjednika Glavnog vijeća danas razgovaralo i o smjernicama za izradu plana rada Vijeća, kao i da je zastoj u formiranju izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini bio uzrok pauze u radu Glavnog vijeća HNS-a.

– Naša strategija je da u Glavnom vijeću kao i dosad djeluju osobe s dovoljnom dozom relevantnosti kako bi to Vijeće moglo djelovati na način definiran politikom HNS-a – kazao je Ljubić.

Naveo je kako je za Hrvate u Bosni i Hercegovini važno to što imaju HNS “kao stožernu hrvatsku politiku”.

– HNS je stožerna hrvatska politika, a Glavno vijeće je izvršno-politički organ HNS-a i na taj način će i djelovati. Trebamo definirati strateška stajališta sektora i subsektora koji će onda preko članova HNS-a biti implementirani u institucijama izvršne vlasti – kazao je Ljubić.

Kada se formira izvršna vlast na razini Vijeća ministara i Vlade Federacije, Ljubić navodi kako postoji mogućnost promjene sastava Glavnog vijeća.

– S obzirom na to da smo dio te stožerne hrvatske politike u BiH, u našem djelovanju neće biti nikakvih tabua oko toga o čemu smijemo i možemo raspravljati. Jedini aksiom kojega se mi držimo je cjelovitost Bosne i Hercegovine, a sve ostalo je podložno raspravi – istaknuo je Ljubić.

Dodao je i kako je siguran da se pozicija Glavnog vijeća i općenito Hrvatskog narodnog sabora u znatnoj mjeri institucionalizirala.

– Mislim da ćemo u tom smislu ići korak dalje i da će djelovanje HNS-a postati vidljivije čak i na međunarodnom planu – kazao je Ljubić.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.