BiH

HNS

Ljubić: Onemogućava nam se biranje legitimnih političkih predstavnika i negiraju nam se prava

03/06/2021

Po njegovim riječima, sutrašnje zasjedanje HNS-a BiH fokusirat će se na aktuelnu političku situaciju i procese koji su pred nama

Izaslanici Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH u petak bi trebali izglasati rezoluciju u kojoj će izraziti svoju opredijeljenost da se Bosna i Hercegovina gradi na temeljnim načelima Ustava iz Daytona kao država tri ravnopravna i konstitutivna naroda te europskim standardima, a potvrdit će i svoju privrženost i odanost zavičaju i domovini – BiH, kazao je predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH Božo Ljubić.

Rezolucija će se, ističe Ljubić, temeljiti na dosadašnjim dokumentima koji su usvajani na HNS-u, a posebno na Deklaraciji prethodnog zasjedanja tog sabora, a ukazat će se i na važnost usvajanja izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH i provedbe presuda ‘Ljubić’ i ‘Sejdić i Finci’, čemu, smatra, treba pristupiti hitno.

Po njegovim riječima, sutrašnje zasjedanje HNS-a BiH fokusirat će se na aktuelnu političku situaciju i procese koji su pred nama.

– U rezoluciji se osvrćemo na aktualno političko stanje i kako je do njega došlo… Dakle, do njega je došlo nametnutim promjenama Ustava, Izbornog zakona i političkim nasiljem čija je žrtva u najvećem dijelu hrvatski narod, ali i čitava BiH jer, zapravo, svjedočimo sveopćem zastoju na svim područjima – kazao je Ljubić u izjavi za Fenu uoči 9. zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora.

Naglašava kako je problem BiH taj što je Ustavom, Izbornim zakonom i političkim nasiljem degradirana ustavna pozicija hrvatskog naroda, tako da je trenutno stanje – ustavno, političko i institucionalno za Hrvate neprihvatljivo.

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH ustvrdio je kako euroatlantski put BiH nije moguć bez temeljnih promjena koje će harmonizirati odnose tri konstitutivna naroda i kreirati veću razinu povjerenja u BiH.

– Onemogućava nam se izabrati legitimne političke predstavnike i negiraju nam se konstitutivna prava, pravo na kulturu obrazovanje i medijsku autonomiju. Sve to skupa zahtjeva žurne promjene kako Ustava tako i Izbornog zakona – kazao je Ljubić.

Kako je ranije najavljeno, rezolucija će se oslanjati na dosad donesene dokumente HNS-a, koji upozoravaju na višestruko preglasavanje Hrvata, konstitutivnog naroda u BiH. Rezolucija, između ostalog, poziva na nužne promjene i dogovor, izvršavanja političkih dogovora i napredovanja prema vanjskopolitičkim ciljevima BiH.

Pored spomenute rezolucije, izaslanici HNS-a BiH sutra bi trebali usvojiti i dva izvješća, jedno predsjednika tog sabora Dragana Čovića, a drugo Bože Ljubića.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.