Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ljubić: Presude neće dovesti do pomirenja u BiH

bozo ljubic

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Božo Ljubić smatra da suđenja i presude za ratne zločine, pa tako i u slučaju Radovana Karadžića, neće dovesti do katarze i istinskoga pomirenja ljudi i naroda u BiH.

“Karadžić će biti kažnjen, ali nepravedni mir koji je nametnula međunarodna zajednica u vidu ustavne strukture i nejednakosti u pravima naroda, na žalost, egzistira”, tvrdi LJubić.

On dodaje da politički i ustavnopravni sistem nije izraz istine i pravde i postaje legalizovano nasilje, saopšteno je iz HNS-a.

Ljubić naglašava da je davno propuštena prilika za stvaranje uslova za pravdu.

“Pravda je nemoguća u nepravednom miru oktroisanom u Dejtonu nakon rata. Taj mir nije pravedan i ne može dalje proizvoditi pravdu. Taj mir je imao, na žalost, zadaću prekida krvavoga rata u BiH. Taj je cilj ispunjen, ali rat je nastavljen u BiH, samo drugim sredstvima”, ističe LJubić.

On kaže da je presuda Haškog suda Karadžiću nepravosnažna zbog čega se ne mogu davati konačne ocjene, posebno njene pravne strane.

Prvostepeno vijeće Haškog suda osudilo je danas na 40 godina zatvora nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića.