Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Ljubić: Rezolucija o osudi inicijativa za federalizaciju BiH suprotna je Ustavu

24/03/2017

Zastupnik Božo Ljubić (HDZ) upozorio je u petak da je Zastupnički dom parlamenta Federacije BiH, odnosno njegova bošnjačka većina, prije tri dana, prihvatio Rezoluciju o osudi inicijativa za federalizaciju BiH i njenih entiteta, koju smatra suprotnom duhu Ustava BiH, te “izrazito štetnom” u primjeni evropskih vrijednosti u BiH, stabiliziranju njezinog “hronično nestabilnoga političkog života” te poboljšanju međunacionalnih odnosa.

Rezolucija je antiustavan čin, produbljuje i međunacionalne podjele, provodi unitarističku, nacionalističku, velikobošnjačku agendu, rekao je Ljubić u Hrvatskom saboru, napominjući da su se njenom prihvaćanju protivili zastupnici svih hrvatskih stranaka.

Usvajanje Rezolucije osnažilo je i produbilo nacionalne podjele, Rezolucija se izravno protivi politici EU prema BiH i dovodi u pitanje evropski put BiH. Rezolucija, upozorio je, želi održati i pojačati nacionalnu supremaciju Bošnjaka nad Hrvatima u BiH.

Zbog svega navedenog pozvali smo zastupnike bošnjačkih stranaka da povuku Rezoluciju, izvijestio je Ljubić i najavio korake ako se tom zahtjevu ne udovolji.

Ukoliko se našem zahtjevu žurno ne iziđe u susret, potrudit ćemo se da o antidaytonskom, antiustavnom, antievropskom, hegemonističkom karakteru čina usvajanja Rezolucije obavijestimo sva nadležna tijela EU i njezinih članica, poduzet ćemo odlučne političke mjere u cilju zaštite Daytonskog sporazuma i Ustava BiH, evropskog puta te hrvatske konstitutivnosti, poručio je Božo Ljubić.

Naglasio je i kako očekuje da institucije Republike Hrvatske reagiraju u skladu sa svojim obvezama i kao potpisnica Daytona i kao članica EU i temeljem svoga Ustava.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.