Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik HNS-a

Ljubić: Urušava se međunarodni ugled i evropski put BiH

bozo ljubic334

Dodao je kako ne može govoriti o konkretnim stajalištima i prijedlozima HNS-a za rješavanje krize jer je to, kako je rekao, prije svega u nadležnosti Predsjedništva HNS-a

Predsjedništvo i Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora (HNS) održat će zajedničku sjednicu u ponedjeljak, 15. jula, a tema te sjednice bit će aktualna politička situacija u Bosni i Hercegovine, odlučilo je Glavnog vijeće HNS-a.

– Skoro devet mjeseci nakon izbora nije formirano Vijeće ministara ni Vlada FBiH, Predsjedništvo ne funkcionira… Urušava se međunarodni ugled i europski put BiH. Sve su to stvari koje traže od odgovornih čimbenika da pristupe ozbiljnim razgovorima o rješenju krize u BiH – izjavio je nakon sjednice Glavnog vijeća HNS-a predsjednik tog tijela Božo Ljubić.

Po njegovim riječima, kaos i nepostojanje sustava ne odgovara nikome u BiH, a ponajmanje Hrvatima.

Dodao je kako ne može govoriti o konkretnim stajalištima i prijedlozima HNS-a za rješavanje krize jer je to, kako je rekao, prije svega u nadležnosti Predsjedništva HNS-a.

– Naše stajalište, koje ćemo kroz dokument izraziti, je da na kreativan i konstruktivan način pristupimo traženju rješenja na temelju principa Dayton, kojeg podržavamo, a to su principi konstitutivnost i jednakopravnost naroda, na temelju presuda relevantnih sudova, Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH – poručio je Ljubić.

Član Glavnog vijeća HNS-a Bariša Čolak podsjetio je kako ne postoje nikakve sankcije za probijanje rokova u procesu implementacije izbornih rezultata, istaknuvši kako se nada da neće biti probijen raniji negativni rekord od 15 mjeseci od izbora do formiranja Vijeća ministara BiH.

– Nisam prevelik optimist i ne vjerujem da će se to dogoditi u narednih mjesec dana, ali realno je očekivati da ćemo barem na jesen dobiti novo Vijeće ministara BiH – kazao je Čolak.