Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ljudi zbog penzija padaju u nesvijest

BiH

siromastvo

Finansijske dubioze u kojima se nalaze oba entiteta, konstantni nedostatak novca i rupe u blagajnama penzionih fondova, manjak radnih mjesta i priljeva sredstava u zavode, nedisciplina u naplati doprinosa, kao i šokantni podatak kako je odnos penzionera i zaposlenih gotovo 1:1, doveo je do situacije da u ovom mjesecu isplata penzija za maj kasni za veći broj penzionera nego protekli mjesec.

Podsjećamo, isplata penzija već jedno vrijeme ovisi o tekućim sredstvima, koje Zavod PIO sve teže može prikupiti, odnosno penzioneri su prisiljeni čekati na ono što je njihovom mukom zarađeno i to zbog priljeva sredstava, a i onda sve ovisi o tomu koliko se novca skupi i kojoj se zapravo banci uputi, piše Dnevni list.

Navodno, više od 30 posto penzionera u Federaciji još uvijek čeka svoje penzije, a kako stvari stoje, neizvjesno je hoće li ove sedmice isplata konačno biti okončana.

U najgorem scenariju, ukoliko bi se ovakav tempo nastavio, postoji mogućnost da se isplata otegne još koji dan, što će posebno teško pasti najvećem broju penzionera koji primaju minimalne mirovine, odnosno onima koji iz mjeseca u mjesec jedva krpaju kraj s krajem, pri čemu je bespotrebno i naglašavati da svaki penzioner svoje obveze prema državi mora izmiriti na vrijeme.

Nezadovoljstvo raste

S druge strane, iz Zavoda PIO pokušavaju smiriti situaciju navodeći kako iskustvo iz prethodnih godina govori da bi svaki idući mjesec priljev trebao biti veći, a samim tim bi došlo i do brže isplate penzija. No, penzionerii su na rubu strpljenja, neki od njih posljednjih dana i po nekoliko puta idu na banku nadajući se dobrim vijestima, a čekanje u redovima uz visoke temperature dovelo je i do toga da je u Mostaru jednoj umirovljenici pozlilo.

Zbog nepodnošljive situacije kojoj su izloženi proteklih mjeseci umirovljenici u Federaciji ističu kako više neće tolerirati nepravedan odnos vlasti koja se nije pobrinula osigurati barem dijelom bolju naplatu doprinosa, riješiti dug prema Zavodu MIO te u konačnici stvoriti minimalne uslove za održavanje socijalnog mira. Stoga i ne čudi što Upravni odbor Saveza penzionera FBiH najavljuje mogućnost prosvjeda i prije 1. septembra.

Manjkovi u blagajnama

Udar na penzionersku populaciju samo je posljedica negativnih ekonomskih kretanja kao i finansijskih dubioza u koje je zapala Federacija BiH, čija budžetska rupa iznosi čak 684 miliona maraka i koja se može pokriti jedino novim kreditima (200 miliona od MMF-a te 400 miliona izdavanjem obveznica i zapisa kod banaka).

Za nijansu je bolje u RS-u, iako je nakon početka isplate mirovina 10. juna postalo jasno kako i tamo postoje nedostajuća sredstva koja će se morati nadoknaditi novim zaduženjima.

Ekonomski analitičari, zbog kašnjenja i konstantnog nedostatka sredstava, smatraju kako su penzioni sistemi, ovakvi kakvi jesu, dugoročno neodrživi, baš kao i trenutni odnos politike prema rješavanju problema finansijskih dubioza koja, umjesto procesa racionalizacije u vlastitim redovima, ide na nova zaduženja kod svjetskih finansijskih institucija.