Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Milan Trišić

Lociran u SAD: SIPA na aerodromu u Sarajevu uhapsila osumnjičenog za ratni zločin

milan trisic

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uz pripadnike Granične policije BiH, lišili su slobode osumnjičenog Trišića

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, nakon deportacije iz SAD, slobode je lišen je slobode Milan Trišić (rođen 1963. u Bratuncu), osumnjičen za zločin protiv čovječnosti na području Bratunca 1992. godine.

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uz pripadnike Granične policije BiH, lišili su slobode osumnjičenog Trišića.

Osumnjičeni je pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičen je da je kao pripadnik VRS na području Bratunca, tokom 1992. godine, počinio zločin protiv čovječnosti nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, koji se odnose na progon, u svezi sa zločinima ubistva, prisilnog nestanka, nezakonitog zatočenja, mučenja i zlostavljanja, kao i prisilnog preseljenja većeg broja žrtava

Tokom istrage, došlo se do saznanja da osumnjičeni živi na području SAD, nakon čega je ostvarena suradnja sa partnerskim institucijama u SAD.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predat postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičenog, te nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.

Osumnjičeni je pod istragom zbog kaznenog djela zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Tužiteljstvo BiH poduzima intenzivne aktivnosti na identificiranju, lociranju i procesuiranju osoba osumnjičenih za ratne zločine koji se nalaze u inostranstvu.