s ciljem prevencije koronavirusa

Lokalnim zajednicama u RS-u naloženo povećanje broja inspekcijskih nadzora

ugostitelji1-1

Jedinice lokalne samouprave upozorene su da su dužne da sprovode mjere za zaštitu stanovništva i da preduzmu sve kako bi se zaštitila privreda

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske upozorilo je sve jedinice lokalne samouprave da su dužne da sprovode sve propisane mjere kako bi se stanovništvo zaštitilo od koronavirusa, ali i da preduzmu sve mjere kako bi se zaštitila privreda u Republici Srpskoj, javlja Anadolu Agency (AA) .

“U skladu sa trenutno pogoršanom epidemiološkom situacijom, po pitanju širenja virusa SARS-CoV-2 i oboljenja uzrokovanog ovim virusom – COVID 19 u RS, jedinice lokalne samouprave dužne su da povećaju broj komunalno-inspekcijskih nadzora kako bi utvrdili da li se na terenu poštuju propisane mjere i instrukcije, a posebno u dane vikenda”, saopšteno je iz ministarstva.

Navodi se da je tokom vršenja nadzora nadležni inspektor ovlašten da pravnim licima i preduzetnicima u oblasti trgovine, ugostiteljstva i pružanja drugih usluga zabrani rad ukoliko utvrdi da se u objektu u kojem obavljaju djelatnost ne sprovode zaštitne mjere koje se odnose na fizičku distancu, okupljanje u grupama većim od propisanih i ograničeno radno vrijeme. Zabrana se izriče prvi put na period od sedam dana, a u slučaju da pravno lice ili preduzetnik ponovi nepravilnost, zabrana se izriče u trajanju od 15 dana.

“Gradonačelnici/načelnici, kao komandanti lokalnih štabova za vanredne situacije, obavezni su da striktno sprovode sve mjere i instrukcije Republičkog štaba za vanredne situacije i Instituta za javno zdravstvo RS. Dužni su da u skladu sa epidemiološkom situacijom na području jedinice lokalne samouprave, preduzmu i rigoroznije mjere, ali ne i blaže mjere, od onih koje su propisane i definisane zaključcima Republičkog štaba za vanredne situacije i instrukcijama Instituta za javno zdravstvo”, stoji u saopštenju.