Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Objekti i diplomatska mreža

London, Madrid, Budimpešta, Oslo: Gdje je sve BiH uložila milione

zgrada ambasade BiH u Becu

Ukupno je uloženo više od 5 miliona KM. Pročitajte zašto neki projekti još nisu realizovani

Ministarstvo vanjskih poslova BiH sačinilo je izvještaj za Vijeće ministara BiH u kojem obrazlaže gdje su sve uloženi miliona KM, kada je riječ o objektima diplomatsko-konzularne mreže, te jesu li utrošena i ako nisu zašto nisu. Fokus.ba donosi detalje o uloženim sredstvima.

Piše: A. DUČIĆ

Kupovina, rekonstrukcija, adaptacija i opremanje objekata za diplomatsko – konzularna predstavništva Bosne i Hercegovine predviđena su u ukupnoj vrijednosti od 5.252.806,00 KM. Sredstva prenesena u 2021. godinu su iznosila 1.063,396 KM.

Za izgradnju prve faze multifunkcionalnog atrija u unutrašnjem dvorištu same zgrade Ministarstva vanjskih poslova BiH bila su predviđena sredstva ukupne vrijednosti 1.050.000 KM

Sredstva prenesena u 2021. godinu su iznosila 627.587 KM. Tokom 2021. godine realizovana su sredstva u ukupnom iznosu 572.172 KM.

-Realizacija ovog projekta bila je uslovlјena složenim procedurama za pribavlјanje neophodnih dozvola za izvođenje radova jer je u pitanju zgrada Zemalјske vlade II koja je pod zaštitom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Također, otežavajuća okolnost je bila ograničen broj građevinskih firmi u BiH koje posjeduju neophodni certifikat Vlade Federacije BiH za projektovanje kao i izvođenje radova na objektima koji su pod zaštitom. Ugovor o izvođenju radova potpisan je 19.01.2021. godine, a Ugovor o pružanju usluga nadzora nad izvođenjem radova 03.03.2021. godine. U toku je realizacija završnih projektnih aktivnosti – kaže se u izvještaju.

Kada je riječ o adaptaciji objekta ambasade u Londonu odlukom su definisana sredstva u iznosu od 130.000 KM. Tokom 2017. i 2018. godine završeni su radovi na ugradnji lifta u objektu. Također, izvršena je adaptacija dva stana u objektu koje koriste zaposleni u Ambasadi BiH.

Zgrada Ambasade BiH u Londonu

-U skladu sa zaključcima Vijeća ministara BiH sa 163. Sjednice održane 15.01.2019. godine, kojima je zaduženo MVP BiH za realizaciju svih potrebnih aktivnosti koje se odnose na administrativne i operativne procedure, a u cilju davanja u zakup dijela prostora Ambasade Republici Slovačkoj preostali iznos sredstava utrošio bi se na neophodna sigurnosna poboljšanja u objektu. S obzirom da je Ambasada Republike Slovačke odustala od zakupa prostora u objektu Ambasade BiH, preostali dio se planirao za adaptaciju stana u potkrovlju za potrebe stanovanja službenika Ambasade BiH. Nakon raspisane javne nabavke radova adaptacije objekta Ambasade, odabrani izvođač radova je odustao od potpisivanja Ugovora. Zbog posljedica pandemije COVID-19 troškovi radova su znatno povećani tako da se, do kraja 2021. godine, nisu uspjeli ugovoriti planirani radovi. U 2021. godinu je preneseno 18.694 KM – kaže se u izvještaju.

Također, ranijom odlukom su bila predviđena sredstva u iznosu od 400.000 KM za rekonstrukcija i adaptacija objekta u Madridu. Tokom 2020. godine realizovani su radovi rekonstrukcije u ukupnom iznosu od 251.956,36 KM što predstavlja, kako kažu, završetak realizacije prve faze projekta rekonstrukcije objekta u Madridu.

-Ukupno prenesena sredstva u 2021. godinu iznose 148.043 KM. MVP BiH je u februaru 2021. godine uputilo Vijeću ministara BiH nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke kojom bi se odobrila neophodna sredstva za završetak radova adaptacije i rekonstrukcije objekta u Madridu, a u skladu sa glavnim projektom i predmjerom i predračunom radova. Navedeni nacrt Odluke još uvijek nije razmatran na Vijeću ministara BiH – ističe se.

Kada je riječ o potrošnji 800.000 KM na rekonstrukciju i adaptaciju objekta u Budimpešti, navedeno je da je odmah po usvajanju Budžeta za 2019. godinu, kada su sredstva postala operativna, MVP BiH pokrenulo proceduru za realizaciju projekta.

U 2020. godini provedena je procedura javne nabavke usluga i 26.10.2020. godine potpisan Ugovor o izradi glavne projektne dokumentacije za radove na rekonstrukciji i adaptaciji objekta BiH u Budimpešti. U toku je realizacija Ugovora i pribavljanje neophodnih odobrenja Mađarske kako bi se pristupilo izboru izvođača radova. U 2021. godinu je preneseno 800.000 KM.

Ambasada BiH u Budimpešti

Nadalje, dodatnih 241.388 KM izdvojeno je jer je bilo planirano završiti opremanje objekata u Zagrebu, Londonu, Oslu, Madridu, Budimpešti. Realizacija preostalog dijela ovog programa je uslovljena realizacijom programa koji se odnose na rekonstrukciju i adaptaciju objekata u Budimpešti i Madridu. U 2021. godinu je preneseno 95.978,98 KM.

Ovo ministarstva planiralo je i kupovinu, adaptaciju i opremanje objekta za smještaj DKP BiH u Crnoj Gori -Podgorica ukupne vrijednosti 1.500.000,00 KM.

Prijedlog odluka dostavljen je na razmatranje Vijeću ministara BiH. Izmjene navedenih odluka uslijedile su zbog izmjene člana interresorne Komisije i roka za realizaciju kupovine objekta. Odmah po usvajanju navedenih odluka, pokrenut će se akativnosti na realizaciji projekta.

Kada je riječ o rekonstrukciji i opremanju objekta za potrebe DKP BiH u Beču (u ukupnom iznosu od 2.100.000,00 KM, definisano da će se sredstva u iznosu od 2.000.000,00 KM upotrijebiti za rekonstrukciju objekta, a 100.000,00 KM za njegovo opremanje

-S obzirom da je objekat pod zaštitom Republike Austrije, MVP BiH je pokrenulo aktivnosti na izradi elaborata o stanju objekta nakon čega bi se pristupilo izradi projekta rekonstrukcije zgrade – ističe se.

Zgrada Ambasade BiH u Oslu

Ministarstvo finansija i trezora BiH je, na zahtjev MVP BiH, otvorilo projekat posebne namjene pod nazivom “Kupovina objekta za potrebe DKP BiH” u iznosu od 5.405.701,05 KM. Od ovog iznosa 2.100.000,00 KM je raspoređeno na na projekat “Rekonstrukcije i opremanja objekta za potrebe DKP BiH u Beču” dok su sredstva u iznosu od 3.305.701,05 KM raspoređena na programu posebne namjene pod nazivom “Kupovina objekta za potrebe DKP BiH”. Također, MVP BiH je u februaru 2021. godine uputilo Vijeću ministara BiH nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke kojom bi se odobrila neophodna sredstva za završetak radova adaptacije i rekonstrukcije objekta u Madridu, a u skladu sa glavnim projektom i predmjerom i predračunom radova. Završetak radova u Madridu bi se finansirao iz navedenog projekta.