Lorens Listo pobjednik 452. takmičenja u skokovima sa Starog mosta

skokovi – stari most 1

Lorens Listo pobjednik je 452. tradicionalnog takmičenja u skokovima sa Starog mosta u Mostaru u disciplini skokovi na glavu – lasta.

Listo je danas odbranio prošlogodišnju titulu i ovo mu je ukupno 12 trijumf, jedan manje od rekorda legendarnog Emira Balića. Listo je već ranije najavio da će pokušati dostići Balićev rekord, a nakon toga prestati sa takmičarskim dijelom skakanja sa Starog mosta.

U skokovima na noge pobjedio je Igor Kazić, a najmlađi skakač bio je 16-godišnji Emil Petrović.

Na 452. takmičenju u skokovima sa Starog mosta sudjelovalo je 42 skakača, i to 24 skakača na noge i 18 na glavu – lasta.

Tradicija skokova seže u daleku prošlost u 16. stoljeće iz vremena gradnje samog mosta kada je malo ko u zajednici koja je brojala 4000 stanovnika znao i plivati. Prvi skok zabilježen je 1664. godine dok je formalno tamičenje ustanovljeno 1968. i otad se održava svakog ljeta.

Najpoznatiji i najuspješniji skakač sa Starog mosta je Emir Balić, sa 13 pobjeda, četiri druga i tri treća mjesta. Osim njega, iz starije generacije skakača treba izdvojiti Mirsada-Dedu Pašića, Benaida Kalajdžića, Jadranka i Gorana Finka, a od mlađe generacije najviše uspjeha do sada imali su Lorens Listo, Haris Džemat i Samir Zukanović.

Ovogodišnje skokove ocjenjivao je žiri u sastavu: predsjednik Emir Balić i članovi Mirsad Deda Pašić, Alica Jakirović, Semir Drocić te Semir Kazazić.

Tradicionalna manifestacija svečano će biti zatvorena skokovima sa bakljama.