BiH

Lorens Listo prvi favorit 449. skokova sa Starog mosta

26/07/2015

U Mostaru se danas održavaju tradicionalni – 449. skokovi sa Starog mosta. Skokovi će započeti u 16 sati.

Po riječima člana Organizacijskog odbora Saše Oručevića, i ove godine veliki broj skakača dolazi iz regije, iako će naravno, najbrojni biti skakači iz Mostara.

Tradicionalno će se skokovi održavati u dvije kategorije – na noge i glavu (lasta).

Inače, Mostarci se nadaju kako će njihovi skokovi biti uvršteni na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine.

Prvi skok je zabilježen 1664. godine, a od 1968. ustanovljeno je formalno natjecanje koje se od tada održava svakog ljeta.

Najpoznatiji i najuspješniji skakač svakako je Emir Balić, sa 13 pobjeda, 4 druga i 3 treća mjesta. Osim njega, iz starije generacije skakača treba izdvojiti Mirsada-Dedu Pašića, Benaida Kalajdžića, Jadranka i Gorana Finka, a od mlađe generacije najviše uspjeha imali su Lorens Listo, Haris Džemat i Samir Zukanović.

On je jedan od članova žirija, u čijem su sastavu Mirsad Deda Pašić, Alica Jakirović, Enver Novaković i Saša Lukić.

Tačan broj učesnika 449. tradicionalnih Skokova sa Starog mosta bit će poznat nakon ljekarskog pregleda.

– Prošle godine takmičilo se oko 70 skakača, a toliko ih otprilike očekujemo i ove godine. Prisutni će imati priliku vidjeti ukupno oko 150 skokova tokom takmičenja, koje će se odvijati u dvije discipline, skokovi na noge, skokovi na glavu, a održat će se i revijalni skokovi veterana – rekao je Oručević.

Do sada su se prijavili skakači iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije i drugih zemalja.

– Naš favorit je Lorens Listo i to ne zato što je naš, već što čovjek zaista živi to. Prije tri dana dobio je ponudu da skače “lastu” za novac, koju je odbio rekavši da se “čuva za skokove”. To je veliko poštovanje – istakao je Oručević.

Lasta je postala brend, jer su favoriti uvijek bili takmičari koji izvode stil lasta.

Prilikom izvođenja stila laste skakač ruke zabaci iza tijela. On liči na let ptice lastavice i time je posebno graciozan.

Stručni ocjenjivački sud, sastavljen od iskusnih skakača, ocjenjuje tri elementa: držanje na mostu, pred skok, let i upad u vodu, a na raspolaganju imaju 10 bodova koje dodjeljuju zavisno o kvaliteti, ljepoti i usklađenosti skoka i svih njegovih elemenata.

 

 

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.