BiH

BHRT

Loša demografska statistika BiH, mortalitet značajno veći od nataliteta

04/10/2020

Demografi smatraju da je epidemija koronavirusa u određenoj mjeri zaustavila odliv stanovništva

Prema podacima Centra za demografska istraživanja, nijedna opština u Republici Srpskoj u posljednje 22 godine nije u kontinuitetu imala pozitivan prirodni priraštaj. U prvih šest mjeseci ove godine broj umrlih bio je gotovo duplo veći od broja rođenih. Demografi upozoravaju da, ukoliko se hitno ne donese adekvatna strategija, moglo bi se desiti da Republika Srpske do 2033. godinе izgubi skoro 200 hiljada stanovnika.

U ovom trenutku niko pouzdano ne zna koliko stanovnika ima RS. Republički zavod za statistiku ukupan broj stanovnika procјenjuje na osnovu popisa stanovništva iz 2013. godine i godišnjeg prirodnog i migratornog kretanja stanovništva. Prema procјenama Republičkog zavoda za statistiku koje se oslanjaju na prošlu godinu u Republici Srpskoj živi 1.142.495 stanovnika. Unutrašnje migracije predstavljaju dio ove računice.

U SDS-u, najvećoj opozicionoj stranci u Republici Srpskoj, tvrde kako postoji bojazan da je broj stanovnika u entitetu pao na oko 850.000. Poslanik u NSRS Davor Šešić predstavlja računicu da je do 2013. godine kada je bio posljednji popis Republiku Srpsku napustilo 330.000 a od tada do danas dodatnih 125.000. Ovu procjenu u SDS-u temelje I na broju prijavljenih kod doktora porodične medicine.

Demografi smatraju da je epidemija koronavirusa u određenoj mjeri zaustavila odliv stanovništva, ali da će biti nastavljen čim to okolnosti budu dozvolile. Trendovi iseljavanja uticaće i na smanjenje reproduktivno sposobnog stanovništva, što će dovesti do još poraznijih podataka, kaže demograf Aleksandar Čavić.

U poređenju sa sedamdesetim godinama prošlog vijeka, Bosna i Hercegovina danas ima trostruko manji natalitet i duplo veći mortalitet, pokazuju demografske statistike.

Komentari

Autor: BHRT

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.