Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prvi slučajevi u tk

Loše vijesti iz Tuzle, zaražena žena je medicinska sestra

centar za srce (1)

Kako je potvrđeno iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona potvrđena su dva slučaja zaraze korona virusom i to kod jedne osobe iz Lukavca i kod jedne osobe iz Tuzle

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo (ZJZ) TK Maida Mulić potvrdila je za Faktor da je pacijentica iz Tuzle kojoj je potvrđen koronavirus medicinska sestra iz Centra za srce.

– Mi još uvijek nismo ušli u Centar za srce tako da ne možemo govoriti o tome. Poduzimamo mjere i procjenu pacijenata i tek tada ćemo odlučiti gdje će biti smješteni. Nisu tačne informacije da je tamo već određen broj osoba u izoalciji – rekla je Mulić.

Mulić je je izjavu dala nakon što je upitana u vezi s informacijama koje su se pojavile u Tuzli, a prema kojima je veći broj osoba, uposlenika i medicinskog osoblja iz Centra za srce već u izolaciji.

U ovom momentu nisu poznati detalji o njenom kretanju, mogućim kontaktima…

Podsjećamo, u Zavodu za mikrobiologiju UKC-a Tuzla danas su urađena nova testiranja na zarazu korona virusom.

Kako je potvrđeno iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona potvrđena su dva slučaja zaraze korona virusom i to kod jedne osobe iz Lukavca i kod jedne osobe iz Tuzle.

– Jedna osoba je u samoizolaciji, a za drugu se trenutno još uvijek radi epidemiološka obrada – rekla je ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.

Prema prvim informacijama, radi se o medicinskoj sestri sa Klinike za srce iz Tuzle, a druga je osoba koja je navodno radila na brodu, odnosno na kruzeru.

Do sada je u Zavodu za mikrobiologiju UKC-a Tuzla urađeno 168 testova na koronavirus. U kućnoj izolaciji trenutno je 4.836 osoba sa područja Tuzlanskog kantona, ali su ovi podaci podložni promjenama, budući da pojedinim ističe period izolacije, a za pojedine koji ulaze u TK se izdaju nova rješenja.

U Kriznom štabu TK naveli su kako će više informacija iznijeti tokom večeri.