Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lovci i mještani jure medvjede kod Bihaća

medvjedica i mladunci333
Ilustracija

Članovi Lovačkog društva “Bihać” i mještani sela koja se nalaze ispod planine Plješevice organizirali su proteklih noći hajku na medvjede, koji su viđeni na ovim prostorima.

Prema riječima lovočuvara Hazima Abdijanovića, medvjedi proteklih mjeseci čine veliku štetu mještanima potplješevičkih sela, uništavaju im košnice s pčelama i drugu imovinu.

On kaže kako je kamera, koju su lovci postavili na mjesto gdje je ranije uočeno prisustvo ove životinje, snimila medvjedicu i dva mečeta.

“U akciji je sudjelovalo trideset lovaca s lovačkim psima i pedesetak mještana i ona se odvijala u noćnim satima, jer se tada medvjedi spuštaju u blizinu naselja u potrazi za hranom. Vidjećemo rezultate u narednim danima, a ako bude potrebe akciju ćemo ponoviti”, istakao je Abdijanović.

Mještani sela koja se nalaze na obodima planine Plješevice već mjesecima žive u strahu od medvjeda, iako lovci kažu kako nema mjesta panici. “Razumijemo strah mještana, ali nikada na ovim prostorima nije zabilježen slučaj da je medvjed napao čovjeka. Jednostavno, zbog dugotrajne suše nedovoljno je hrane u njihovim staništima, zbog čega se spuštaju u blizinu naselja”, kaže Abdijanović.

Lovci su uvjereni kako će hajka dati rezultate i kažu kako će se medvjedi već s prvim snjegovima povući u svoje jazbine kako bi prezimili zimu.