Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lovrinović: HDZBiH podržava promjenu sastava Vijeća ministara BiH

Nikola Lovrinović

Predsjedavajući Kluba poslanika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Nikola Lovrinović izjavio je danas novinarima da ta stranka apsolutno podržava promjenu sastava Vijeća ministara BiH.

– Bili smo spremni da razgovaramo na sutrašnjoj sjednici, odnosno da donesemo potrebne odluke. Međutim, kolege koje čine parlamentarnu većinu su nas uvjerile da ovog trenutka nisu ispoštovane poslovničke mogućnosti za sutrašnji rad po toj točci i da nema predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića koji je predlagač ove točke dnevnog reda – kazao je Lovrinović.

Dodao je da su uvažili te razloge i razmatranje odluke o smjeni kadrova Demokratske fronte ostavljeno je za narednu sjednicu Predstavničkog doma 10. decembra.

Na novinarsko pitanje kako će poslanici HDZ-a BiH glasati kada je u pitanju imenovanje Nikole Poplašena za člana Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete, Lovrinović je odgovorio da će sutra o tome u konačnici donijeti odluku Klub prije same sjednice.

Naveo je da je procedura provedena po zakonu i “da su i Poplašen i svi drugi koji su bili pred Povjerenstvom imali validnu dokumentaciju po kojoj su mogli biti tretirani kao mogući kandidati za Upravno vijeće Agencije za visoko obrazovanje“.

– Sutra ćemo donijeti definitivnu odluku pred samu točku dnevnog reda, odnosno prije glasanja, o tome kako ćemo se izjasniti – naveo je Lovrinović.