Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lukač: Dolaze grupe iz Federacije, Srbije i Hrvatske

dragan lukac – protesti

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) odobrilo je održavanje skupova pozicije i opozicije RS najavljenih za sutra, ali su zabranjene najavljene šetnje od parka “Mladen Stojanović” u kojem se okuplja opozicija i Trga Krajine gdje se održava miting pozicije, a policija će između skupova napraviti tampon zonu, javlja Anadolu Agency (AA).

“MUP je dao odobrenje za održavanje oba skupa, a za oba su zabranjene najavljene šetnje. Ovih dana postoje mnoge tenzije, ne samo u Banjaluci nego u Republici Srpskoj i regionu”, izjavio je na konferenciji za novinare Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS i objasnio da je ova odluka donesena kako ne bi došlo do kretanja po gradu, susreta i sukoba učesnika protesta.

Ne pokušavati izazivanje nemira

Lukač je naglasio da MUP RS ima informacije sa više strana da postoje grupe i pojedinci iz Federacije BiH, Srbije i Hrvatske spremni da izazovu sukobe u Banjaluci.

“Nadam se da svi imaju dovoljno pameti i političkog iskustva da iznesu svoje zahtjeve, viđenje situacije u RS bez nasilja, sukoba, povređivanja ljudi, bez uništavanja imovine. Grad Banjaluka nikad nije trpio da dopusti bilo kome da nešto uništava, ruši, pali i siguran sam da građani ni sada nisu spremni i da neće dozvoliti da to bilo ko radi. Sve koji dolaze iz drugih gradova pozivam da dođu sa dobrim namjerama, a ne sa lošim, kao što su sukobi, paljenje, napadi”, rekao je Lukač i dodao da, prema njihovim informacijama, u Banjaluku su spremni da dođu i pojedinci ili grupe upravo sa takvim namjerama.

Pojedinci i grupe sa lošim namjerama, prema njegovim riječima, već su identifikovani i biće evidentirani na ulazu u BiH.

“Neki od njih su već u Repuiblici Srpskoj i moraju da znaju da su evidentirani, iako misle da nisu”, rekao je Lukač i dodao da će policija pratiti kretanje ovih osoba.

Lukač je istakao i da postoje informacije da bi iniciranjem sukoba sa policijom pokrenuli veću masu da se zauzmu određeni objekti u gradu, Narodna skupština RS i Vlada RS, ali da će policija obezbijedti objekte, a oni će biti sankcionisani.

“Upozoravam ih da i ne pokušavaju nešto tako”, naglasio je ministar unutrašnjih poslova RS.

Upozorio je da svi koji pokušaju da napadnu policiju moraju biti svjesni da će policija uzvratiti i iskoristiti svoja zakonska ovlaštenja, privesti i sankcionisati sve koji na bilo koji način prekrše zakon. Lukač je poručio svima da budu svjesni da RS nisu potrebni sukobi i da samo mogu nanijeti štetu u pogledu održavanja RS “za koju su platili visoku cijenu”. Pozvao je narod da bude “na strani policije, jer je policija uvijek bila na strani naroda”.

Organizatori odgovorni za svako krivično djelo

Organizatore okupljanja upozorio je da bi polaskom u protestnu šetnju napravili protivzakonit potez i da će odgovarati i za to i za svako krivično djelo koje se desi poslije toga.

Naglasio je da će policija koristiti sva zakonom predviđena sredstva, te da će ove visokorizične skupove obezbjeđivati više od 2.000 policajaca.

U svim autobusima koji dolaze iz drugih mjesta na oba skupa nalaziće se uniformisani policajac, a prevoznici su dužni da naprave spiskove putnika i policija će imati te spiskove. Policija će pregledati autobuse, a oko grada biće punktovi na kojima će patrole dočekati autobuse i provesti ih na jedan ili drugi skup. Nakon iskrcavanja, autobusi će biti odvezeni na parkinge pod pratnjom, a po završetku će policijska pratnja ispratiti autobuse van grada. Trase kretanja autobusa, takođe će biti obezbijeđene, a policija će na više mjesta kontrolisati i usmjeravati saobraćaj, a biće postavljene prepreke, ograde u cilju razdvajanja skupova.

Savez za promjene najavio je da će povodom skupa koji počinje u 12 časova u banjalučkom parku “Mladen Stojanović” u ovaj grad doći između 100 i 150 autobusa, dok je vladajuća koalicija, SNSD, DNS i SP najavila dolazak između 150 i 200 autobusa.

Lukač smatra da su i jedni i drugi naveli malo veće brojeve od onih koji će zapravo doći u Banjaluku.