BiH

Lukač: Cilj nam je da otvaranje Ferhadije prođe u najboljem redu

08/04/2016

Cilj nam je da otvaranje Ferhat-pašine džamije 7. maja u Banjaluci prođe u najboljem redu i da svi se koji dođu na ovaj skup osjećaju bezbjedno izjavio je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, javlja Anadolu Agency (AA).

On se danas sastao sa predsjednikom i članom Organizacionog odbora za svečano otvaranje Ferhat-pašine džamije, Osmanom Kozlićem, muftijom banjalučkim i Ramizom Salkićem, potpredsjednikom Republike Srpske.

“Razgovor se uglavnom bazirao na obezbjeđenje otvaranja džamije Ferhadije, dolazak mnogih zvanica i gostiju u velikom broju, angažovanja policije i svakako nam je cilj da taj značajan veoma značajan skup i veoma značajan događaj za Banjaluku prođe u najboljem redu. Želimo da svi koji dođu da se osjećaju bezbedno, da se sve završi u najboljem redu i da Banjaluka zajedno sa svima nama pošalje poruku mira, tolerancije, suživota koja treba i u budućnosti da se nastavi da Banjaluka bude jedan otvoren grad za sve koji žele ovdje da dođu ili da ostanu da žive”, rekao je Lukač.

Osman Kozlić, muftija banjalučki kazao je da mu je drago da su i Ministarstvu unutrašnjih poslova RS-a naišli na razumijevanje i saradnju vezano za zajednički interes, a to je da svečano otvaranje Ferhadije protekne u najboljem redu.

“Mi ćemo kao organizatori ovog događaja učiniti sve da ovaj događaj ima prije svega vjersko-kulturnu dimenziju. Smatramo da je zajednički interes svih nas ovdje u Banjaluci, RS-a, pa i FBiH, cijeloj BiH da pošaljemo pozitivnu, lijepu, poruku”, rekao je Kozlić.

Ramiz Salkić rekao je da je obradovan činjenicom da “imamo potpuno uvjerenje i spremnost MUP-a RS-a da će ovaj skup proteći u najboljem mogućem redu i da ćemo svi zajedno pokušati da doprinesemo ovaj skup protekne onako kako Ferhadija zaslužuje”.

“Vjerujemo da je ovo ogromna šansa za Banjaluku, da pokaže da je otvoren, multientnički grad, da je spreman primiti druge i drugačije i da će otvor Ferhadije biti prilika za rušenje predrasuda i vjerujemo da u svakom drugom pogledu će Banjaluka nakon toga postati grad koji će biti puno interesantniji i za turiste, ali i za ulaganja”, kazao je Salkić.

Dodao je da vjeruje “da će i Bošnjaci i Srbi i Hrvati i svi ostali u ovom gradu ponovo imati razglednice sa Ferhadijom koja je bila simbol prepoznavanja grada”.

I dalje je nepoznato koliko će biti gostiju, dolasci će biti organizovani,

Gojko Vasić, direktor Policije RS-a istakao je da je policija već preduzela mjere, odnosno imenovan je štab koji će voditi poslove obezbjeđenja skupa, a jedan član štaba biće uključen u rad Organizacionog odbora.

“Naš zadatak je da obezbjedimo što manje zastoje u saobraćaju, parking prostor i samo mjesto gdje će se održavati skup, kao i bezbjedno kretanje štićenih ličnosti, te da svi vjernici mogu u miru i redu obilježiti otvaranje”, rekao je Vasić.

Prema njegovim riječima broj policajaca koji će obezbjeđivati skup zavisit će od broja gostiju, “za sada nema nikakvih negativnih konotacija koje ukazuju da bilo šta može ugroziti ovaj skup”.

Nosilac obezbjeđenja biće MUP RS-a, a ostale sigurnosne agencije u BiH će imati svoje zadatke.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.