Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lukač: Nećemo dozvoliti raspoređivanje drugih policijskih snaga u RS-u

Dragan Lukac

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske neće dozvoliti raspoređivanje drugih policijskih snaga na teritoriji Republike Srpske, bez saglasnosti Vlade RS-a, poručio je ministar unutrašnjih poslova ovog entiteta Dragan Lukač.

“Pokušaji raspoređivanja drugih policijskih snaga na teritoriji RS-a, koji dolaze od ministra sigurnosti u Vijeću ministara Dragana Mektića, unaprijed su osuđeni na propast, jer nisu u skladu sa Ustavom i zakonima RS-a, kao i potpisanim sporazumima između Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a i drugih policijskih agencija u BiH”, naglasio je Lukač.

On je naveo da Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a ima potpisan Sporazum o pružanju pomoći i operativnoj saradnji u nadzoru granice sa Graničnom policijom BiH.

Lukač je pojasnio da je prema ovom sporazumu trenutno angažovano 80 policijskih službenika MUP-a RS i da je MUP RS, u skladu sa procjenama sa terena i na osnovu zvaničnog zahtjeva Granične policije BiH, spreman da angažuje i dodatne snage policije  na zaštiti granice, saopšteno je iz MUP-a ovog entiteta.

“Pokušaj raspoređivanja drugih policijskih snaga na teritoriji RS-a od ministra Mektića, još je jedan od njegovih nepromišljenih zahtjeva sa dalekosežnim posljedicama i predstavlja presedan koji su osmislili njegovi mentori iz Sarajeva, a koji su njega zadužili da sve sprovede s ciljem urušavanja nadležnosti MUP-a RS i teritorijalnog integriteta RS”, upozorio je ministar unutrašnjih poslova.