banja luka

Lukač: Nećemo migrantske kampove u RS, “Lipu” treba zatvoriti

dragan lukac

Lukač je ponovio da je stav Vlade RS da na teritoriji RS neće biti kampova za migrante

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač izjavio je da u povratničkom srpskom selu Lipa kod Bihaća nikada nije ni trebalo da bude migranstki kamp, te da ga treba raspustiti.

Komentarišući najave gradnje migrantskog kampa u Živinicama, čime bi trebalo da bude rasterećem kamp u selu Lipa, Lukač je naveo da do sada tamo nije bilo incidenata zbog velikog broja policajaca.

“Kamp ugrožava naše povratnike, jer imate ogroman broj nepoznatih ljudi koji se kreću oko njihovih kuća i imanja, što nikako nije prijatna situacija. Svakako da taj kamp treba rasteretiti i na kraju ga potpuno raspustiti”, rekao je Lukač novinarima u Banjaluci.

Lukač je ponovio da je stav Vlade RS da na teritoriji RS neće biti kampova za migrante.

“Mi ćemo migrantima koji se kreću kroz našu teritoriju pomoći ako im je potrebno nešto u zdravstvenom i humanitarnom smislu, što smo i do sada radili, ali, nismo spremni da pravimo kampove koji bi na neki način mogli da ugroze našu zajednicu”, poručio je Lukač.

“Glas Srpske” piše da bi novi privremeni prihvatni centar za ilegalne migrante mogao da bude formiran na teritoriji opštine Živinice, što bi dovelo do rasterećenja na lokaciji Lipa u Unsko-sanskom kantonu /USK/ ili čak do stavljanja katanca na taj kamp u selu koje se nalazi između Bihaća i Bosanskog Petrovca.