Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

smještaj jedinica

Lukač u Zalužane “uzidao” milione maraka više od planiranog: MUP RS ne štedi javna sredstva

otvaranje_rtrs

Iako je korišten sistem e-aukcije, čiji smisao jeste obaranje cijene javne nabavke, ovdje to nije bio slučaj, pa će kao što je očito i ovaj posao biti preplaćen za preko 100 hiljada maraka javnih sredstava

Objekat za smještaj jedinica žandarmerije i SAJ koji će graditi firma „Univerzal BS“, u Centru za obuku MUP-a RS u Zalužanima, koštaće gotovo 950 hiljada maraka, bez PDV-a. Ponuda ove firme, nakon provedenog postupka javne nabavke, prihvaćena je kao najpovoljnija, iako je prethodno vrijednost radova bila procijenjena na 850 hiljada maraka, piše Impuls.

Piše: Miljan Kovač

Dakle, iako je korišten sistem e-aukcije, čiji smisao jeste obaranje cijene javne nabavke, ovdje to nije bio slučaj, pa će kao što je očito i ovaj posao biti preplaćen za preko 100 hiljada maraka javnih sredstava.

Međutim, nije to jedini problem s javnim nabavkama MUP-a RS, pogotovo u slučaju izgradnje Centra za obuku u Zalužanima.

Kada je 2018. godine svečano otvoren Centar za obuku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u bivšoj kasarni Zalužani, najavljeno je da će za njegovu dogradnju i rekonstrukciju biti potrošeno oko 6,5 miliona maraka. Narodna skupština Republike Srpske je godinu dana ranije donijela i odluku o dugoročnom kreditnom zaduženju, upravo za toliki iznos.

Tri i po godine kasnije činjenice kažu da je do sada potrošeno preko 15 miliona maraka, a i da učestalim sklapanjem ugovora za nove nabavke radova, ta cifra skoro pa vrtoglavo raste.

Prostor za manipulaciju javnim sredstvima

Problem je, osim u rekordnom rasipanju javnim novcem mimo svih najava i očekivanja, i očito favorizovanje pojedinih izvođača. To se naročito očituje u velikom broju direktnih sporazuma i pregovaračkih postupaka. Riječ je o metodama, koje ostavljaju najviše prostora za različite manipulacije i pogodovanje favorizovanim izvođačima radova.

Izbor najpovoljnijeg ponuđača za izgradnju objekta za smještaj jedinica SAJ i žandarmerije, posljednja je u nizu većih javnih nabavki radova u ovom kompleksu.

Odluku o dodjeli ugovora firmi „Univerzal BS“, ministar Lukač je potpisao 27. januara ove godine.

Poslovna saradnja ministarstva i ovog preduzeća počinje mnogo ranije. Univerzalova ponuda izabrana je kao najprihvatljivija za radove na rekonstrukciji i adaptaciji hangara za smještaj policijskih konja, takođe u Zalužanima. Ugovor vrijedan 346 760,10 KM potpisan je 25. marta 2019. godine.

Ispostaviće se i ovaj put, da procjena vrijednosti radova nije bila dobra.

Tako će na osnovu pregovaračkog postupka „Univerzal“ dobiti i posao od
10 640 maraka za dodatne radove na istom objektu. Ugovor o ovom dodatnom poslu potpisan je 23. januara 2020. godine.

Međutim, ni to nije bilo dovoljno za konačni završetak objekta za smještaj konja, pa je „Univerzalu BS“ već početkom decembra iste godine dodijeljen i posao izgradnje aneksa uz ovaj objekat. Posao, vrijedan preko dvadeset i tri hiljade maraka, dodijeljen je putem konkurentskog zahtjeva.

Dodjeljivanje poslova javnih nabavki na osnovu pregovaračkih postupaka i konkurentskih zahtjeva, najširi je prostor za manipulaciju i neracionalno trošenje javnih sredstava. Ovako kažu stručnjaci iz ove oblasti.

U Transparency International BiH, su decidni da to, što zakon omogućava ovakve procedure za nabavke „nižih vrijednosti“, ne znači da su one uvijek i opravdane. Akcenat je na tome da su i pregovarački postupak i konkurentski zahtjev dozvoljeni, ali nigdje u zakonu ne piše da su i obavezni. Drugi manipulativni prostor u ovim procedurama jesu učestali „nepredviđeni radovi“, koji znatno uvećavaju ukupne cijene radova.

Damjan Ožegović iz TI BiH kaže da su iz ove organizacije još u avgustu 2018. godine upozoravali, da će sredstva koja se koriste za izgradnju Centra za obuku Zalužani uveliko prevazići predviđeni iznos.

„Imali smo slučaj da su gotovo svi osnovni ugovori, koji su zaključeni, nadograđivani pregovaračkim postupcima s tim izvođačima i to je najspornije od svega. Sporno je što nisu mogli da procijene vrijednost radova ni za jedan objekat, iako je u kasarni bilo dosta objekata, koje je samo trebalo renovirati“, kaže Ožegović.

Mediji su ranije pisali o sumnjivim poslovima MUP-a RS s preduzećem „Unijat-M“ iz Prijedora, koje je dobilo i najveći dio „kolača“ na izgradnji u Zalužanima. Novi i novi ugovori s ovim izvođačem, međutim, do danas su potpisivani gotovo na mjesečnoj bazi. Vlasnik ove firme, Mladen Unijat, inače je prijetelj iz lova ministra Dragana Lukača.

Po broju poslova s MUP-om ne zaostaje ni „Univerzal BS“. A pojava, kada se ova dva preduzeće često zajedno pojavljuju na tenderima, neodoljivo podsjeća na koluziju, odnosno međusobno dogovaranje ponuđača (nerijetko i s ugovornim organom), što za cilj ima manipulaciju konačnom cijenom.

Navedeni primjer sa e-aukcije izaziva takve sumnje.

Nakon što je Centar za obuku Zalužani svečano otvoren početkom aprila 2018. godine uslijedile su procedure javnih nabavki radova.

Najvišu investiciju predstavljala je izgradnje objekta internata za policijsku akademiju. Posao vrijedan 7 904 000 maraka dodijeljen je prijedorskom preduzeću „Unijat-M“.

Posao je dodijeljen putem otvorenog postupka na e-aukciji, a procijenjena vrijednost radova iznosila je 9 700 000 KM.

Najniža cijena bila je presudan kriterij na osnovu kojeg je firma Mladena Unijata dobila posao. S obzirom da je njegova ponuda bila za cca 1,8 miliona niža od predviđene, moglo bi se zaključiti da Unijat gradi „ispod svake cijene“.

Svoju „skromnost“, iskazanu najnižim cijenama ponude u ovom milionskom poslu, firma Mladena Unijata će ipak debelo naplatiti putem novih i novih poslova koje mu je dodjeljivao MUP, sve uz potpis njegovog kolege iz lova ministra Lukača.

Ali ovo nije „lovačka priča“ – činjenice iz dokumentacije o javnim nabavkama pokazuju da je već u avgustu iste godine, opet zahvaljujući „najnižoj cijeni ponude“, „Unijat-M“ od MUP-a dobio posao vrijedan 1 039 400 maraka. Riječ je o izvođenju radova na rekonstrukciji i adaptaciji objekta 191, takođe u Centru za obuku u Zalužanima.

Već sljedećeg mjeseca, 9. septembra 2020. godine, ovo preduzeće je u Zalužanima dobilo i jedan „manji“ posao sanacije fasade na objektu broj 194, vrijedan 55 500 maraka. Najpovoljniji ponuđač je ovaj put izabran putem „konkurentskog zahtjeva“.

Međutim, vrlo brzo se ispostavilo da će navedene poslove MUP platiti po znatno višoj cijeni.
U sva tri navedena slačaja naknadno su iskrsli nepredviđeni radovi.

Tako je već 21. juna 2021. godine, potpisan ugovor kojim se prijedorskoj firmi dodjeljuje posao od 304 311,14 maraka za „nepredviđene radove na izgradnji objekta internata.

Iskrsli su i nepredviđeni radovi na rekonstrukciji i adaptaciji „objekta 191“ pa je izvođaču dodijeljan dodatni posao vrijedan preko 200 hiljada maraka, dok će za nepredviđene radove na sanaciji fasade „objekta 194“, Unijatova firma naplatiti dodatnih preko deset hiljada maraka.

Postojeći zakon, saglasni su stručnjaci, ostavlja prostor za dodatne i nepredviđene radove i to u iznosu do 20% od ukupne cijene posla, ali upravo tu se javlja problem.

Primjera radi: Favorizovani ponuđač na tender aplicira s najnižom cijenom ponude, što mu garantuje siguran prolaz. Gubitak zbog niske cijene, biće mu svakako nadoknađen na osnovu nepredviđenih radova, ali i dodatnih poslova, naročito onih dodijeljenih direktnim sporazumima i pregovaračkim poslovima. Upravo u sva tri nabrojana slučaja korištena je metoda „pregovaračkog postupka“.

Pitanje na koje naručioci posla, plaćenog javnim novcem, najradije ćute jeste zašto je došlo do određenih nepredviđenih radova, a samim tim i do značajnog rasta cijene?

U MUP-u, očekivano, tvrde da je sve urađeno po propisu, a ako je propusta i bilo „krivi su projektanti“.

„Nadzorni tim i koordinator projekta su analizom projekta utvrdili da je projektom predviđeno odvođenje oborinskih voda s krova, ali greškom projektanta predmjer radova za ovaj segment radova nije dostavljen te samim tim nije ni ugovoren“, odgovaraju iz MUP-a.

Kažu i da su „analizom projekta hidroizolacionih radova nadzorni tim i koordinator projekta konstatovali da su projektom i ugovorom predviđeni hidroizolacioni materijali nižeg kvaliteta, a da je zbog veličine i značaja objekta potrebno ugraditi kvalitetnije materijale.“

Ono što ne kažu je da li bi i ko trebalo da snosi posljedice zbog takvih propusta, koji i to ne malo koštaju građane.

Ekonomista Zoran Pavlović smatra da zakon, ovakav kakav jeste, dopušta onome ko hoće da nabavi, odnosno, da potroši javna sredstva manevarski prostor u kome može da se podešava prema nekom favoritu koga ima, zbog čega hitno mora biti dorađen.

„Ono što je jasno, da tu već postoji praksa da su favoriti, koji bilo po stranačkoj bilo po ličnoj ili nekoj rodbinskoj liniji, ti koji dobijaju poslove koji se finansiraju iz budžeta, a to je praktično iz džepova svih građana“, kaže Pavlović, koji konkretne nabavke radova MUP-a RS nije želio detaljnije komentarisati, jer kako kaže, nije u njih dovoljno upućen.

Međutim, investitor kada dobije građevinsku dozvolu, on je morao definisati projekat, dakle i sve elemente projekta i troškovnik izgradnje navedenog objekta.

Dakle, nema sumnje na kome bi trebala biti odgovornost za, u ovom slučaju, konkretne propuste.

MUP smo pitali i da li su lične veze ministra Lukača, iskazane i zajedničkim aktivnostima u lovu, uticale na izbor ovog ponuđača, vlasnika ove firme Mladena Unijata, u procedurama javnih nabavki koje provodi MUP RS? Uskraćeni smo za odgovor na to pitanje.

Samo u prošloj godini Lukač i Unijat su potpisali 8 ugovora o javnim nabavkama radova. Većina poslova odnosi se na radove u krugu nekadašnje kasarne, a danas Centra za obuku Zalužani. Unijatova firma je tako gradila i prijavnicu u tom kompleksu, vrijednosti 27 hiljada maraka. Za 35,5 hiljada maraka sanirala je „objekat 37“, izvodila radove na odvodnji oborinskih voda, nivelisanju terena i razne druge „pristojno“ plaćene poslove…

Da li je više ugovora Lukač sklopio s Mladenom Unijatom ili s vlasnikom firme „Univerzal BS“ Slavkom Banjcem, liči na kviz-pitanje. Nastavljanje izbora novih ponuda za poslove u Zalužanima je u najavi, a već sada je jasno da će mrtva trka između favorizovanih izvođača biti nastavljena. S njom, nažalost, i nemilosrdna potrošnja javnih sredstava.