Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lukač: Vlada RS odobrila sporazum o saradnji MUP-a i SIPA-e

BiH

dragan lukac mup rs
FOTO Arhiva

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, izjavio je danas da je informisao Vladu RS o potpisivanju sporazuma o saradnji između MUP-a RS i Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, nakon čega je Vlada RS konstatovala da nema prepreka da se nastavi saradnja.

“Nije bilo razloga da se odugovlači sa potpisivanjem sporazuma”, kazao je Lukač i objasnio da je “RS pola BiH, bez nje nema funkcije BiH ni u kom dijelu, ni u političkom ni u bezbjedonosnom smislu”.

On je istakao da ove institucije moraju da sarađuju u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma, trgovine ljudima, drogom, oružjem… kako bi se održala bezbjednost u RS i BiH i zaštitili građani i njihova imovina.

“Ta saradnja mora da bude uz profesionalan odnos, zasnovana na zakonu uz obostranu saradnju i na korektan način, što znači da nećemo dozvoliti da niko od institucija RS, naročio od MUP-a, pravi kriminalne organizacije i da naše institucije pretresaju kao da se radi o nekim kriminalnim bandama”, kazao je Lukač.

Gojkov Vasić, direktor Policije RS, istakao je da je traženo da svako radi svoj dio posla i u skadu sa zakonom koji je za to donesen.

Komentarišući informaciju o tome da u vezi sa napadom na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici 11. jula nije pokrenuta istraga protiv direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića, Lukač je rekao da nije na njemu da ga osuđuje.

“Direkcija za koordinaciju policijskih tjela je ovlaštena na području Potočara, to jest mezarja, da vrši obezbjeđenje, to je bilo u skladu sa njihovim pravilima, propisima i planom. Prošlo je tako kako je prošlo. Sigurno je da je bilo propusta, nije moje da ga osuđujem, neko drugi mora da se bavi sa tim”, rekao je Lukač.

Naveo je i da je očekivao sam da će istraga u Potočarima na nivou zajedničih organa da bude mnogo brža i mnogo kvalitetnija.

“Neću sada da kvalifikujem bilo šta dalje zašto na nivou BiH i oni koju su preuzeli istragu nisu do sada ništa uradili, zašto nisu nikoga priveli ili podigli optužnicu ili dokazali kvalifikacije, ako ne pokušaja ubistva Aleksandra Vučića, a onda bar ugrožavanja sigurnosti i policije i prisutnih građana koji su bili na licu mjesta. Ima dovoljno snimaka, dovoljno identifikovanih lica da je to moglo da se uradi, ali još uvijek nije urađeno”, kazao je Lukač.

Na pitanje novinara kako komentariše činjenicu da lideri opozicionih stranaka u RS često naglašavaju da ih je on informisao da nema plan za rušenje Republike Srpske, ministar unutrašnjih poslova je istakao da MUP ne posjeduje plan, ali da to ne znači da neko negdje nije takav plan napravio.

“Da posjedujemo takav plan i da znamo da je neko spreman da ruši institucije RS i da antiustavno djeluje, uhapsili bismo i procesuirali ta lica. To ćemo i uraditi kada budemo imali prave informacije”, poručio je Lukač.

On je naveo da se o tom planu uglavnom govorilo u medijima, te da ne zna da li predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ima te informacije od svojih službi.

Inače, danas u Banjaluci je održan prošireni kolegijum ministra unutrašnjih poslova sa njegovim saradnicima, na kojem je analizirana prošla godina. Lukač je najavio da će sljedeće godine policija u RS dobiti novu opremu, te da će biti zaposleno još policajaca.