Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lukavčani u strahu: Fabrike za preradu guma truju našu djecu (FOTO)

BiH

arte4

Nagađanja građana da na području općine Lukavac djeluju firme koje mogu biti potencijalno vrlo opasni zagađivači pokazale su se kao istinite.

Jedna od njih reciklažom guma bavi se od februara, 2014. godine pod nazivom “ARTE Recycling BH” i nalazi se u krugu bivše fabrike Fakol, piše portal Sodalive.

arte1

Foto: Sodalive

Druga je “Energy Solution” u krugu bivše Kisikane. U pripremi je sa većinom instalirane opreme (pećima kineske i ukrajinske proizvodnje), a u Federalnom ministarstvu okoliša u procesu je za dobijanje okolinske dozvole za sličnu djelatnost kao ARTE Recycling. Iako su vlasnici prve navodno iz Austrije, a druge iz Ukrajine, čini se da su to ipak čista „bosanska posla“.

arte3

Neki od bivših uposlenika ARTE Recyclinga iznose informacije da je u pitanju firma u kojoj se ne poštuju ni ekološki standardi, a ni prava radnika jer tvrde da su uslovi u kojima radi petnaestak osoba krajnje ponižavajući.

arte6

To dokazuju i fotografije koje je objavio portal Sodalive, a na kojima se vidi tehnološki proces koji nije u skladu sa standardima iz 21. vijeka.

Dvije peći u kojima se vrši spaljivanje su proizvedene 1958. i 1963. godine,  a odakle stižu gume, da li je u pitanju samo uništavanje ili stvarna prerada guma, gdje odlaze proizvodi i nus-proizvodi, čini se da je u ovome trenutku poznato samo vlasnicima.

arte7

Da javno progovori o svemu ovome odlučio se Jakub Mahovkić iz Foruma za zaštitu okoliša Lukavac. Prikupio je fotografije, razgovarao sa uposlenicima, informisao se o zakonima i parametrima o zagađenju zraka, vode i tla, posjetio krug firme ARTE Recycling.

arte12

Dio saznanja podijelio je sa građanima putem društvene mreže Facebook i tokom nekoliko javnih nastupa, a pripremio je i informaciju za kolegij Općinskog vijeća Lukavac.

arte15

– Na tragu svega što sam doznao, u vezi sa spalionicama koje rade ili planiraju se pustiti u pogon na području Lukavca, obišao sam krug ARTE RECYCLING smješten  u krugu Fakola. Ne mogu vjerovati da ono danas uopšte postoji u svijetu. Ono je katastrofa, ono je nešto što nisam vidio u svom životu. Najviše mi je žao onih radnika koji rade dole, jer znam da ih je nužda natjerala, poručuje Mahovkić.

ekologija10

Direktorica Dragana Jovanović iz Lukavca na svom ličnom profilu je odgovorila Mahovkiću.

OdgovorJovanovic

Između ostalog je napisala i: „Budući da ste neovlašteno ulazeći u našu firmu prošli pored značajnije većih zagađivača, koji vas nisu zanimali, stičem utisak da je to neka lična hajka na moju firmu i mene. Obzirom da su osnivači firme ARTE Recycling BH iz Austrije, a direktor, tj. ja, pripadnik srpskog naroda, potvrđuje ono što sam saznala iz razgovora od članova i simpatizera stranke SDP, a kojoj i vi pripadate, da se radi o prefinjenom nacionalisti, koji ne preža ni od čega da bi ostvario svoje lične interese“.