Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

IOM u BiH

Lungarotti: Migrantska situacija u BiH stabilna, ne predviđamo vanredne situacije

Laura Lungarotti IOM

Govoreći o broju migranata u BiH, Laura Lungarotti je navela da se u četiri tranzitna kampa nalazi 2.700 osoba, ali da ima još od 700 do 1.000 osoba koje i dalje spavaju izvan kampa, ali svojom voljom

Šefica misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini i koordinatorica za zapadni Balkan Laura Lungarotti izjavila je da je migrantska situacija u Bosni i Hercegovini stabilna te da je broj migranata trenutno pod kontrolom.

Naglasila je da su kapaciteti prihvatnih centara dostatni da pruže odgovarajuću podršku te da odgovore na potrebe migranata koji se u njima nalaze.

Organizacije civilnog društva, UN, IOM i lokalne vlasti, kako je rekla, budno prate situaciju.

– Konstantno radimo na utvrđivanju broja migranata u BiH i ne predviđamo da će biti vanrednih situacija kada je riječ o migracijama, posebno jer se približavamo zimskom periodu i kada postoji bojazan da će neko od njih biti na ulici – podvukla je Lungarotti.

Govoreći o broju migranata u BiH, navela je da se u četiri tranzitna kampa nalazi 2.700 osoba, ali da ima još od 700 do 1.000 osoba koje i dalje spavaju izvan kampa, ali svojom voljom.

– Problem nije nedostatak kapaciteta, već je to njihova želja da budu bliže granici i da se brže kreću – kazala je.

Procjene su da se u BiH nalazi od 3.000 do 3.500 migranata što je i dalje, naglasila je, ispod broja smještajnih kapaciteta, jer u BiH ima 4.500 mjesta.