Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH

Macura oslobođen optužbe za zločin protiv civilnog stanovništva

rade macura
Foto: Sud BiH

U optužnici je navedeno da su vojnici, nakon što su pozvali civile da se predaju, natjerali ih da legnu na cestu i da jedu metke, od čega su neki povraćali, a poslije toga su im naredili da ustanu, te ih ubili

Sud Bosne i Hecegovine izrekao je prvostepenu presudu kojom je Rade Macura oslobođen optužbe za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Bosanske Gradiške u junu 1992. godine, javlja Detektor.ba.

Macuru optužnica tereti da je, kao komandir Prve čete Drugog bataljona Prve gradiške brigade, u junu 1992. godine, za vrijeme pretresa terena u mjestu Turjak – gdje se nalazila grupa civila bošnjačke nacionalnosti iz Kozarca, koja se, bježeći pred ratnim sukobima, pokušavala prebaciti do granice s Hrvatskom – bio prisutan tokom ubistava deset civila, među kojima su bile i tri žene.

U optužnici je navedeno da su vojnici, nakon što su pozvali civile da se predaju, natjerali ih da legnu na cestu i da jedu metke, od čega su neki povraćali, a poslije toga su im naredili da ustanu, te ih ubili.

Doneseno je rješenje kojim su Macuri ukinute ranije određene mjere zabrane.

Suđenje Macuri je počelo prije dvije godine.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.