Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Magazinović: Čestitam “sarajevskom ljekaru” na svjetskoj nagradi za mir

BiH

sasa magazinovic

U povodu vijesti da je italijanski kardiohirurg dr. Gino Strada, veliki humanitarac i antiratni aktivista, koji u svojoj biografiji ističe i boravak u Sarajevu 1994. godine u bolnici Koševo, dobitnik ovogodišnje Sanhak nagrade za mir, predsjednik Glavnog odbora SDP BiH i poslanik u Parlamentu BiH Saša Magazinović je izjavio:

„Činjenica da neko ko je dobitnik Sanhak nagrade za mir, čiji je nagradni fond jednak onom Nobelove nagrade i koja je u Seulu dodijeljena u prisustvu predstavnika više od 110 država, u svojoj biografiji ističe i angažman ratne ‘94 godine u bolnici Koševo, prilika je za čestitku Dr. Ginu Stradi i skretanje pažnje na ljudska prava, solidarnost i mir za koje se ovaj veliki humanitarac zalaže širom svijeta i zbog čega je i nagrađen prestižnom nagradom.

Dr. Gino Strada je u svijetu poznat po tome što gotovo 30 godina pruža medicinsku njegu i operiše žrtve rata i izbjeglice širom planete. Upravo je krajem ‘94 godine, kada se u njegovoj biografiji navodi boravak u Koševskoj bolnici u Sarajevu, osnovao međunarodnu organizaciju „Emergency“ koja se zalaže za besplatan medicinski tretman svim pacijentima, te pruža konkretne medicinske usluge najugroženijima širom svijeta.

Ono po čemu je Dr. Strada prepoznatljiv je insistiranje na tome da medicina nije i ne smije biti biznis, nego da isključivo treba biti skoncentrisana na zdravlje ljudi. Ovakvo njegovo opredjeljenje se ne završava samo na logičnoj poruci da medicina gubi smisao kada se počne baviti profitom, a ne brojem uspješno izliječenih pacijenata, nego i na konkretnim aktivnostima kojima to potvrđuje.

Njegova bolnica u Sudanu gdje se izvode najkompleksnije operacije srca koje su besplatne za pacijente ima pet puta manju smrtnost u odnosu na savreme klinike u SAD-u i Evropi koje izvode operacije iste složenosti. Zahvaljujući njegovim naporima vlade 11 afričkih država su potpisale zajednički Manifest kojim se, između ostaloga, obavezuju na napore da svojim građanima obezbjede besplatnu zdravstvenu zaštitu, te međusobno sarađuju.

Ljudi kao sto je Dr Gino Strada svijetli su primjer da u današnje vrijeme surovog kapitalizma kada se sve, pa i medicina posmatra isključivo kao biznis, te kada je više nego primjetan izostanak solidarnosti sa bolesnim i na druge načine ugroženim ljudima, postoje oni koji svojim djelima i svojim primjerom mogu biti putokaz svima nama kojim pravcem svi zajedno trebamo krenuti. Najmanje što ovaj čovjek treba dobiti iz Sarajeva je čestitka.