BiH

Magazinović: Da li su na sjednici sa Vladom Hrvatske razmatrani ključni problemi?

12/07/2017

Nije se smjelo desiti da pet dana nakon zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske građani ostanu bez odgovora na pitanje da li je postignut dogovor o otvorenim pitanjima između dvije države poput problema odlaganja nuklearnog otpada na granici sa BiH, eksploatacije Buškog jezera od strane Hrvatske elektroprivrede, izgradnje Pelješkog mosta i konačnog utvrđivanja državne granice – smatra Saša Magazinović, poslanik SDP BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH i predsjednik Glavnog odbora ove partije, te ističe sumnju da su se neka od ovih strateška važnih pitanja uopšte našla na dnevnom redu zajedničke sjednice.

On je pozdravio rješenje problema diskriminacije građana BiH po osnovu mjesta prebivališta u smislu prava na posjedovanje imovine u Republici Hrvatskoj. Kao poslanik koji je javno zagovarao rješenje problema diskriminacije građana FBiH koji u odnosu na građane RS nisu imali pravo na vlasništvo nad imovinom u Hrvatskoj, istakao je da time riješen problem velikog broja građana FBiH, a posebno onih koji žive u dijelu ovog entiteta uz granicu sa Hrvatskom.

Iako je postojalo očekivanje javnosti da se upozna sa detaljima sastanka, prije svega o tome šta je dogovoreno na zajedničkoj sjednici u smislu rješavanja drugih problema koji opterećuju odnose dvije države, do danas se to nije desilo. Zbog toga, a na zahtjev građana, poslanik Magazinović je uputio zahtjev Denisu Zvizdiću, predsjedavajućem Vijeća ministara, da odgovori na pitanja građana koja se tiču nekoliko veoma krupnih problema:

– Šta je na sastanku Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske dogovoreno oko problema izgradi odlagališta radioaktivnog otpada na području Trgovske gore u općini Dvor uz granicu sa BiH?

– Šta je na sastanku Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske dogovoreno oko rješenja problema utvrđivanja granice između dvije države?

– Šta je na sastanku Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske dogovoreno u vezi izgradnje Pelješkog mosta?

– Šta je na sastanku Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske dogovoreno oko problema eksploatacije hidroakumulacije Buškog jezera od koga hrvatska Elektroprivreda ostvaruje ogromnu dobit?

„Vođen zahtjevima građana za koje su neka od ovih pitanja od životnog značaja, zatražio sam odgovore. Rado bih pitao predsjedavajućeg Zvizdića da li je poslao jasnu poruku hrvatskim vlastima da je Bosna i Hercegovina suverena država i da se konačno prestanu petljati u unutrašnju politiku naše države, ali to nisam uradio iz prostog razloga jer bi me odgovor nanovo razočarao. Dovoljno će biti da Vijeće ministara konačno obavijesti javnost o pomenutim pitanjima, mada već sada mogu pretpostaviti odgovor, a on bi mogao glasiti da ni jedno od pomenutih pitanja nije rješeno, a vjerovatno nije ni bilo predmet razgovora“, izjavio je Magazinović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.