Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Magazinović: Da li su ubijeni pripadnici OSBiH u Rajlovcu bili osigurani?

BiH

rajlovac123

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović danas je na sjednici tog doma postavio pitanje ministrici odbrane BiH Marini Pendeš da li su vojnici koji su poginuli u terorističkom napadu prije godinu i po dana u Rajlovcu bili osigurani.

– Prije godinu i po dana u terorističkom napadu u Rajlovcu ubijeni su pripadnici Oružanih snaga BiH Armin Salkić i Nedeljko Rodić. Da li je tačno da su u trenutku pogibije vojnici bili bez osiguranja po osnovu kolektivnog osiguranja uposlenika, dakle da nisu bilo po tom osnovu osigurani? Da li su pripadnici Oružanih snaga BiH danas osigurni po tom osnovu? Da li su porodice ostvarile svoja prava, da li je Ministarstvo pružilo pravnu i drugu pomoć porodicama i jeste li vi kao ministrica posjetili ove dvije porodice – pitao je Magazinović ministricu Pendeš.

Napomonjući da pitanje nije zaprimila u Ministarstvo odbrane i da dijelom može odgovoriti te dostaviti odgovor pismeno, ministrica Pendeš je kazala da je, što se tiče pomoći obiteljima poginulih pripadnika OSBiH, zajedno s načelnikom Zajedničkog stožera poduzela niz aktivnosti, ali i posjeta obiteljima poginulih pripadnika OSBiH.

– Smatrala sam da nema potrebe medijski eksponirati kad pomažem nekome – navela je ministrica Pendeš.

Magazinović je, komentirajući dobiveni odgovor, kazao da je postavio niz pitanja koja su imala za cilj da pokažu da li postoji ili ne postoji briga o ljudima koji su u terorističkom aktu, kao pripadnici OSBiH, izgubili život.

– Ključno pitanje je da li su ti ljudi u trenutku pogibije bili osigurani po osnovu kolektivnog osiguranja uposlenika – kazao je Magazinović.