Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Magazinović: Dok susjedi otimaju naše blago bh. vlasti šute

BiH

sasa magazinovic (3)

Mnogim ovdašnjim političarima puna su usta patriotizma i brige za svoj narod, ali djela rijetko prate njihove riječi. Najbolji primjer je eksploatacija prirodnih resursa Bosne i Hercegovine od strane susjedne Hrvatske i Srbije, na što ovdašnji političari uglavnom šute. Saša Magazinović, predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) i zastupnik ove partije u Parlamentu BiH, kroz pitanje je inicirao da se konačno otkrije koliko Bosna i Hercegovina godišnje gubi uzurpacijom prirodnih resursa od strane susjednih država.

„Prema dostupnim grubim informacijama godišnja vrijednost električne energije koja pripada BiH, a koju neovlašteno prisvajaju elektroprivrede Srbije i Hrvatske, mjeri se desetinama hiljada gigavat sati. Buško jezero je jedan od primjera, blago rečeno, nedefinisanih odnosa između država u kojima prema navodima iz lokalnih zajednica korist imaju susjedne države, a ne Bosna i Hercegovina, iako se akumulacija nalazi na našoj teritoriji. Postoje i brojni drugi primjeri eksploatacije prirodnih resursa naše zemlje, na način kako to nije u interesu Bosne i Hercegovine i na šta bi Vijeće ministara moralo reagovati“, navodi se u pojašnjenju Magazinovićevog pitanja upućenog Mirku Šaroviću, ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Magazinović traži i da se javnosti obznani da li je na zajedničkoj sjednici Vijeća ministara BiH i Vlade RH uopšte tretirano pitanje korištenja akumulacije Buškog jezera ili bilo koja slična tema, te na osnovu kojih ugovora susjedne zemlje koriste bosanskohercegovačke prirodne resurse?

„Bilo bi dobro i da nas Čović, Dodik i Izetbegović informišu da li su u svojim dogovorima i traženju kompromisa ikada pomenuli mogućnost da zajedno zaštite državu u kojoj žive i njene resurse? Možemo slobodno pretpostaviti kakav bi bio odgovor. Njihov navodni patriotizam i ljubav prema svom narodu seže samo do pitanja na kojima mogu ostvariti ličnu korist ili korist za svoju stranku, te eventualno do pitanja na kojima mogu manipulisati i zavađati građane.

Istinski patriotizam je zaštiti naše prirodne resurse i pomoći našim lokalnim zajednicama da ostvare svoja prava. Ono što aktuelne vladajuće nacionalne stranke propagiraju je samo dizanje tenzija i bježanje od stvarnih problema i bitnih pitanja. Pravi patriotizam očituje se na životnim pitanjima, na odgovornosti prema državi i svom narodu, a zaštita naših prirodnih resursa je upravo takvo pitanje“, ističe Magazinović.