Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Magazinović: Državu BiH vode loši đaci

magazinovic

U povodu održavanja sjednice ministara vanjskih poslova članica Sjevernoatlantskog saveza (NATO), koja je održana u Briselu, te odgađanja aktivacije Akcionog plana za članstvo (MAP) BiH u NATO-u, predsjednik Glavnog odbora SDP i poslanik u Parlamentu BiH Saša Magazinović dao je svoje viđenje ove odluke i reakcija vlasti na nju.

“Odluka je očekivana, jer vlasti nisu uradile zadaću. Zadaću nisu uradili jer su loši đaci bez radnih navika, koji ne zaslužuju šansu za popravni ispit. Pri tome su još i vrlo drski prema javnosti, jer nas obmanjuju šireći optimizam bez pokrića kada je u pitanju put ka EU i NATO-u. Frustrirajuće poigravanje sa inteligencijom naroda i zamazivanje očiju stanovništva se očigledno nastavlja. Bosna i Hercegovina je jedina zemlja na svijetu u kojoj se može desiti da ministrica odbrane nedobijanje MAP-a, bez imalo nelagode, ocijeni kao ohrabrenje i poticaj. Kako negativan stav u odnosu na očekivanje i najavu vlasti da ćemo dobiti MAP može biti poticaj? Kako suočavanje sa istinom da vlasti nisu ispunile uslove može biti ohrabrenje?”, navodi Magazinović.

Nakon što je iz institucija EU nedavno stigla poruka da nema ništa od kandidatskog statusa za BiH u mandatu ove vlasti, čime su, kako navodi, demaskirana lažna obećanja i optimizam bez pokrića kojim smo agresivno obasipani, vijest da nećemo dobiti ni aktivaciju MAP-a prema Magazinoviću znači potpuni bankrot trenutne politike u ispunjavanju najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva Bosne i Hercegovine.

“Bankrot je to i koncepta vođenja ovih procesa, koji umjesto da budu transparentni i uključuju cjelokupnu javnost, poziciju i opoziciju, civilno društvo, medije, akademsku zajednicu i sve druge koji mogu pomoći, zapravo predstavljaju suprotnost svega nabrojanog. Rješenje za napredak države je jednostavno: promijeniti koncept i loše đake koji vode proces”, izjavio je Magazinović.