Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Magazinović i Emrić sa Kopačom: Formirati vlast i usvajati zakone

emric – kopac – magazinovic

Presjednik Zelenog kluba Saša Magazinović i član kluba Jasmin Emrić, susreli su se u Beču sa Janezom Kopačem, generalnim direktorom Energetske zajednice.

Poslanici u parlamentu Bosne i Hercegovine upoznali su gospodina Kopača o osnivanju i dosadašnjim aktivnostima Zelenog kluba, neformalne grupe koja okuplja zastupnice i zastupnike sa svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini.

Posebno je naglašen sadržaj Okvirnog akcionog plana Zelenog kluba koji, pored ostalog, u fokus stavlja podršku izradi i implementaciji politika energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, te angažman u razvoju legislative.

Jačanje javnog dijaloga u oblasti energetike, obnovljivih izvora energije, klimatskih promjena, energetske efikasnosti i zaštite životne sredine su neki od prioriteta u radu Zelenog kluba koji će biti stavljeni u fokus i bosanskohercegovačke javnosti.

Gospodin Kopač se zahvalio na informiranju o dosadašnjem radu i aktivnostima Zelenog kluba, te izrazio spremnost za buduću neposrednu suranju.

U razgovoru sa zastupnicima Magazinovićem i Emrićem gospodin Kopač je još jednom naglasio da je usvajanje Energetske strategije Bosne i Hercegovine dobar korak, ali da to samo po sebi ne donosi nove investicije u energetskom sektoru.

Investicije neće doći bez pravne sigurnosti, a za pravnu sigurnost su potrebni zakoni koji regulišu prijenos i tržište električne energije kao i prirodnog gasa u Bosni i Hercegovini, naglasio je Kopač.
Sagovornici su mišljenja da je potrebno u što kraćem vremenskom periodu konstituirati vlast na svim nivoima kako bi Bosna i Hercegovina pravovremeno izvršavala preuzete obaveze prema Energetskoj zajednici.