Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Magazinović: Je li važniji NATO ili stranačko kadroviranje?

sasa magazinovic (3)

Prema informacijama koje su došle iz Vijeća ministara BiH, predsjedavajući Denis Zvizdić je sada već po drugi put sa dnevnog reda skinuo imenovanje državnog pravobranioca i zamjenika uz objašnjenje da su potrebna tehnička usaglašavanja. Time se na neodgovoran i površan način pokušava od bh. javnosti sakriti prava istina o još jednoj blokadi koja se dešava unutar institucija.

Naime, dok sa jedne strane na sastancima sa predstavnicima NATO-a i ambasada obećavaju ubrzano registrovanje vojne imovine u BiH, sa druge strane upravo sprječavanjem imenovanja državnog pravobranioca, Vijeće ministara blokira ovaj proces i čini da BiH ne ispuni preostale uslove, kako bi bio napravljen korak naprijed ka NATO-u za šta se, bar deklarativno, zalažu.

Zbog unutarstranačkih sukoba, niz institucija BiH na čelu imaju vršioce dužnosti čime se blokiraju krucijalni procesi za Bosnu i Hercegovinu, programi rada pojedinih institucija nisu usvojeni iako je kraj godine, a ukupna atmosfera i u Vijeću ministara i u institucijama je sve, samo ne reformska, kako nam pokušavaju objasniti.

U povodu ove, ko zna koje po redu blokade reformskih procesa, predsjednik Glavnog odbora SDP BiH i poslanik u Parlamentu BiH Saša Magazinović smatra da predsjedavajući Zvizdić mora objasniti javnosti, ali i predstavnicima međunarodne zajednice da državni pravobranilac i zamjenici nisu imenovani, jer su se oni isti koji se busaju u prsa kako se zalažu za državu BiH posvađali oko toga ko treba biti izabran.

„Vijeće ministara, ali i država u cjelini postaje taoc sitnih stranačkih interesa, ali i raskola unutar pojedinih stranaka koje čine vlast. Ne znam da li razumiju, ali ovakvim potezima čine veliki napor da dodatno uruše međunarodni kredibilitet naše zemlje. Na koncu, neka i nama i međunarodnim predstavnicima konačno odgovore da li im je važniji NATO ili stranačko kadroviranje?”, navodi Magazinović.