Hrvatski sabor pokrovitelj mise u BiH

Magazinović: Možemo li tražiti misu u Zagrebu za žrtve ustaškog terora

sasa magazinovic

“Taj primjer me neodoljivo podsjeća na političare koji pokradoše Boga oca pa se onda kriju iza ugroženosti bošnjačkog, hrvatskog ili srpskog naroda”, kazao je Magazinović

Zbog najavljenog održavanja mise u sarajevskoj Katedrali za žrtve Bleiburga, Damir Arnaut (Naša stranka) predložio je da se na dnevni red uvrsti Prijedlog rezolucije o poštivanju žrtava ustaškog režima.

Zastupnik Saša Magazinović (SDPBiH) kazao je kako mu jako smeta kada se borba za antifašističke vrijednosti na kojima počiva Evropa posmatra kroz prizmu da neko nekom želi uskratiti vjerske slobode ili da se neko upliće u rad vjerskih zajednica.

“Meni je ovdje značajnija stvar što parlament druge države po priznanju šefa tog parlamenta je pokrovitelj određenih aktivnosti ovdje. Ja ću to prihvatiti legalistički ne na nivou vrijednosti ako mi kažete da je bilo koja institucija države BiH dala saglasnost. Da li ste vi kao rukovodstvo upitani je li to uredu? Ako jeste i ako ste dali odobrenje, onda ćemo govoriti o tome.

Ako je to tako, onda pretpostavljam da na bazi reciprociteta i vi kao rukovodstvo parlamenta možete tražiti i biti pokrovitelj da se u zagrebačkoj Katedrali održi misa za žrtve ustaškog terora u BiH, Jasenovcu i da je predvodi kardinal Bozanić. Ako Jandroković može u Sarajevu, valjda onda možete i vi u Zagrebu, kazao je Magazinović na današnjoj sjednici Parlamenta.

On je dodao da govori o politici a ne vjeri.

S druge strane kazao je da mu jako smeta što se kardinal krije iza naroda, jer taj narod njega nije birao i on predstavlja crkvu.

“Taj primjer me neodoljivo podsjeća na političare koji pokradoše Boga oca pa se onda kriju iza ugroženosti bošnjačkog, hrvatskog ili srpskog naroda”, kazao je Magazinović.