Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Magazinović: Neophodnost zajedničkog rada u suzbijanju političkog kriminala

magazinovic222

Predsjednik Glavnog odbora i poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) u parlamentu BiH Saša Magazinović učestvuje na Forumu o parlamentarnom integritetu i promoviranju mjera transparentnosti i odgovornosti koji se održava u Senatu Republike Italije, uz suorganizaciju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE).

U obraćanju članovima parlamenata Italije, Bosne i Hercegovine i Albanije, te predstavnicima PSVE, nevladinih organizacija i institucija koje se bave borbom protiv korupcije, Magazinović je istakao neophodnost zajedničkog rada zakonodavne i sudske vlasti u suzbijanju političkog kriminala i korupcije.

Navodeći da u Bosni i Hercegovini postoje vlade i parlamentarne većine koje stoje na temeljima koje čini politička korupcija, istakao je da bez hitnog procesuiranja ovih brojnih, čak i javnosti poznatih slučajeva, može se očekivati da će se slične stvari ponavljati i ubuduće, te da će se dio ljudi u politici i dalje oslanjati na korupciju kao dio političke svakodnevnice i alata koji koriste.

On je istakao da postoji veliki broj čestitih političara koji, svjesni da korupcija narušava integritet čitavog sistema, žele raditi na podizanju političke kulture u Bosni i Hercegovini kako bi naše društvo došlo do nivoa gdje će kriminal, korupcija i nemoral biti kažnjavani na izborima.

Dodao je da u Bosni i Hercegovini i u regiji, postoji nova generacija političara koja ne dozvoljava da bude dio negativne slike koju su kreirali oni koji su korumpirani i kojima odgovara da “svi političari budu isti”, te da će se njihove aktivnosti sve više osjetiti u javnosti, što pokazuje i ovaj događaj.

Ovo obraćanje iskoristio je da najavi da uskoro u parlamentarnu proceduru ulazi novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine čiji će predlagač, posred ostalih poslanika, biti i Magazinović, saopćeno je iz SDP-a.