Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

državni poslanik

Magazinović: Profesionalni žalitelji će biti zaustavljeni, u pripremi izmjene zakona

sasa magazinovic
Foto: Hazim Aljović/FENA

Magazinović na društvenim mrežama podsjeća da je 8. april dan kada su prvi put javno objavili podatke o nekima od onih koji zloupotrebljavaju žalbe u procesu javnih nabavki

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović je izjavio za Fenu da će profesionalni žalitelji, osobe i kompanije koje u procesu javnih nabavki neosnovanim žalbama zaustavljaju nabavke, nerijetko reketiraju i ucjenjuju druge ponuđače, biti zaustavljeni, a institucije države će dati odgovor na pitanje da li će i u kojim slučajevima biti krivično gonjenih.

-U svakom slučaju, period zatvaranja očiju pred onima koji zloupotrebljavaju Zakon o javnim nabavkama je završen. Da je to tako, pokazuju podaci iz Ureda za razmatranje žalbi, sa fokusom na one koji zloupotrebljavaju institut žalbe u procesu javnih nabavki – kazao je Magazinović.

“Profesionalni žalitelji”

Dodao je da je broj žalbi kod lociranih “profesionalnih žalitelja” značajno u padu, što pokazuje da su i oni shvatili da je došlo vrijeme svođenja računa.

-U narednim danima će biti gotova prva verzija izmjena zakona, nakon čega slijedi serija sastanaka u institucijama gdje će se razgovarati o novim rješenjima, ali i alatima koji su na raspolaganju za sankcionisanje onih koji zloupotrebljavaju Zakon o javnim nabavkama – najavio je Magazinović.

Izgleda da su, kako navodi, “profesionalni žalitelji” shvatili da bi mogli platiti visoku cijenu za zloupotrebu Zakona o javnim nabavkama.

Magazinović na društvenim mrežama podsjeća da je 8. april dan kada su prvi put javno objavili podatke o nekima od onih koji zloupotrebljavaju žalbe u procesu javnih nabavki.

-Žalitelj koji je u 2023. godini imao najviše žalbi na javne nabavke (ukupno 365) u prva četiri mjeseca 2024. godine je imao ukupno 104 žalbe. Nakon 8. aprila 2024. godine je imao samo dvije žalbe – navodi Magazinović.

Također, žalitelj koji je u 2023. godini imao ukupno 226 žalbi na javne nabavke u prva četiri mjeseca 2024. godine je imao 46 žalbi, od kojih niti jednu nakon 8. aprila ove godine.

-Žalitelj koji je u 2023. godini imao ukupno 239 žalbi u prva četiri mjeseca 2024. godine nije imao žalbi. Institucionalni odgovor na aktivnosti profesionalnih žalitelja koji žalbama u procesu javnih nabavki ucjenjuju, reketiraju i/ili zaustavljaju javne nabavke je u završnoj fazi priprema. Institucije su se pokrenule – poručio je Magazinović.