Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Magazinović razgovarao s Makradulijem o regionalnim pitanjima

magazinovic

Poslanik i član Kluba Socijaldemokratske partije (SDP) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović sastao se danas u Sarajevu sa zamjenikom ministra za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja u Vladi Republike Makedonije Janijem Makradulijem.

Razgovarajući o aktuelnim dešavanjima u regiji, Magazinović i Makraduli su se saglasili da se eventualni dogovor o granici između Srbije i Kosova ni na koji način ne može i ne smije dovoditi u vezu niti sa jednom drugom državom regije, posebno ne s Bosnom i Hercegovinom i Makedonijom, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Magazinović je istaknuo da je BiH međunarodno priznata država, članica UN-a sa nepovredivim granicama i teritorijalnim integritetom te je svako povezivanje i povlačenje paralela u ovom slučaju zlonamjerno i predstavlja opasnu najavu teritorijalnih aspiracija što će svim sredstvima biti spriječeno.

Sagovornici su se složili da je našoj regiji potreban period stabilnosti i dobrih odnosa da bi se ekonomske prilike popravile, te zaustavio odlazak stanovništva. Bez političke stabilnosti, rečeno je danas, nema stranih, ali ni domaćih investicija, te se bez ispunjavanja ovog presuslova ne može govoriti o rastu i razvoju.

Makraduli je upoznao Magazinovića sa političkom situacijom u Makedoniji koju obilježava početak kampanje za referendum za evropsku Makedoniju. Tom prilikom je istaknuo pozitivna očekivanja u pogledu referenduma, te ostvarenje dugogodišnjeg sna građana Makedonije u pogledu članstva u EU i NATO.

Također je razgovarano o aktivnostima ministarstva čiji je čelnik, posebno naglasivši aktivnosti koje se poduzimaju s ciljem ublažavanja posljedica klimatskih promjena.

Magazinović je informisao sagovornika o radu novoformiranog Zelenog kluba koji je osnovala grupa zastupnika sa svih nivoa vlasti u BiH.

Zeleni klub će i u budućnosti raditi na jačanju javnog dijaloga u oblasti energetike, pitanjima iz oblasti obnovljivih izbora energije, klimatskih promjena, energetske efikasnosti i zaštite životne sredine.

Istaknuo je da je Zeleni klub, koga čine poslanici različitih stranaka i pozicije i opozicije, dobar primjer saradnje na konkretnim pitanjima koja su u opštem interesu društva, te izrazio nadu da će i u narednom periodu djelovati jednako uspješno.