Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sastanak

Magazinović-Sattler: Iskoristiti fokus evropskih zvaničnika za približavanje EU

sasa_satler (1)

Sattler je još jednom naglasio svoju opredijeljenost da pomogne u ključnim reformama koje će Bosnu i Hercegovinu približiti Evropskoj uniji

Predsjedavajući Kluba poslanika Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Saša Magazinović razgovarao je danas sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH Johanom Sattlerom, između ostalog, o reformi Izbornog zakona BiH, Zakonu o sprječavanju sukoba interesa u Institucijama BiH, te o Zakonu o javnim nabavkama BiH.

Magazinović je izrazio zahvalnost na podršci koju su Delegacija EU i Ambasada SAD uputili članovima Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva, a posebno u segmentu transparentnog i otvorenog rada tog tijela, kako prema javnosti, tako i prema nevladinim organizacijama.

Istakao je očekivanje da proces promjena Izbornog zakona završi usvajanjem rješenja koje će omogućiti transparentan, fer i pošten izborni proces uz korištenje modernih tehnologija, stavivši u fokus sprječavanje izbornih krađa.

Magazinović je upoznao sagovornika i o detaljima promjena Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine koji je klub SDP-a BiH uputio u proceduru, a koji predviđa finansiranje izbora i onda kada budžet nije usvojen, čime se onemogućava blokada održavanja izbora o kojoj se već sada intenzivno govori.

Sattler je još jednom naglasio svoju opredijeljenost da pomogne u ključnim reformama koje će Bosnu i Hercegovinu približiti Evropskoj uniji.

Tom prilikom je istakao da je veoma važno da opozicija učestvuje u svim procesima i u skladu sa svojim kapacitetima da doprinos napretku države.

Šef misije EU u Bosni i Hercegovini je posebno potcrtao da je regija ponovo u fokusu evropskih zvaničnika i da domaće političke snage trebaju biti svjesni te prilike i iskoristiti je ispunjavajući preuzete obaveze, saopćeno je iz Kluba poslanika SDP-a BiH, prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH.