Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Magazinović: SDA bi u Africi obećala lavovima da će antilope biti sporije

BiH

sasa_magazinovic

Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH će najverovatnije biti podržan bez većih problema, s obzirom da je isti već godinama i što je, kako je objasnila Aleksandra Pandurević, predsjedavajuća Kluba poslanika SDS u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, u pitanju administrativni budžet iz kojeg se vrši izdvajanje za plaće.

Međutim, kao i tokom raprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, na trenutke je bilo prilično burno.

Tako je Saša Magazinović, poslanik SDP, kritikovao SDA.

– Da SDA postoji u Africi obećavala bi lavovima da će antilope biti sporije – ispričao je Magazinović aludirajući na promjenu stavova ove stranke.

Kada je usvajan 2011. budžet od 950 miliona, naveo je Magazinović, kazali su da je država stavljena u invalidska kolica, da budžet od 950 miliona zaustavlja EU put, NATO put, da je to neoprostivo malo i da to mogu samo uraditi neprijatelji BiH.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH podržao je principe Prijedloga zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Budžet za finansiranje institucija je 950 miliona KM. Istovremeno, prihodi za servisiranje vanjskog duga iznose 1.004.062.329 KM, tako da predloženi budžet ukupno iznosi 1.954.062.329 KM.

Poslanici su usvojili i zaključak koji je predložio Kolegij Doma u proširenom sastavu da se po okončanju glasanja o principima (prvo čitanje), otvori amandmanska faza u trajanju od sat vremena.