Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavnički dom PSBiH

Magazinović: Strategija naše vanjske politike je ”pravi se mrtav i čekaj da prođe”

sasa magazinovic
Saša Magazinović

Nema odgovora kome smo sve tražili donaciju i ko se sve odazvao, zato što bi bila bruka ko nas je sve izignorisao. Nije ni čudo što se stiče utisak da je naš najveći međunarodni partner dječiji vrtić iz Kine, čiju pomoć ministrica dočekuje

Saša Magazinović, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici tog doma u Sarajevu pitao je Vijeće ministara BiH šta je učinilo po pitanju problema nelegalne sječe šuma koju vrši Hrvatska na području BiH. Magazinović je pitao da li je o tom problemu obaviješteno Predsjedništvo BiH , te je podsjetio da su slični upiti o tome već odašiljani iz Predstavničkog doma,ali da na konkretan upit na koji način i s kojim kapacitetima Granična policija BiH djeluje po tom pitanju nisu stigli odgovori.

-Prije 20 godina Granična policija BiH bila je na prvom izlazu na pisti Aerodroma “Željava”,a mi sada nemamo pristup ni četvrtom izlazu. Prepuštali smo izlaz po izlaz, to se pomjeralo, a mi znamo da nemamo definisanu granicu s Republikom Hrvatskom i vrlo je značajno da se i GPBiH uključi i ne znam zbog čega to odbijaju učiniti. Inače, izgleda da je strategija naše vanjske politike, posebno prema susjedima “pravi se mrtav i čekaj da prođe”- kazao je Magazinović.

Na njegovo pitanje odgovorio je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća minsitara BiH, koji je kazao da je teško dati odgovor “jer ima dosta potpitanja, pogotovo oko toga, kako se ponašaju pojedine institucije u BiH vezano za ovo pitanje”. On je kazao da je na sjednici Vijeća ministara BiH već bilo slično pitanje u vezi s ovom problematikom “, te da je zadužena ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković da poduzme aktivnosti prema Ministarstvu vanjskih poslova Hrvatske u vezi razrješenja ovog pitanja.

-Razgovori između ministrice Turković i njenog kolege iz Hrvatske su pokazali, jasan je stav da niko ne želi spor po tom pitanju i da nekoliko stotina kvadratnih metara tog područja ni u jednom slučaju neće otvoriti pitanje naših dobrosusjedskih odnosa s Republikom Hrvatskom – kazao je Tegeltija, podsjetivši da se ovog mjeseca navršava 21 godina od potpisivanja Ugovora o granici između BiH i Hrvatske,ali da on nije ratificiran u parlamentima ni naše zemlje, ni Hrvatske.

Tegeltija je naglasio da je 86 topografskih karti sastavni dio Ugovora između dvije zemlje te je najavio da će komisija za granicu koja i dalje postoji između BiH i Hrvatske izaći na granicu i pokušati razriješiti to pitanje na osnovu tih topografskih karata.

Komentirajući Tegeltijin odgovor na njegovo pitanje, Magazinović je kazao:

– Ja mislim suprotno od Vas. Mislim da ova i ovakva pitanja moraju opterititi odnose, jer svako naše popuštanje rezultira novom situacijom. Ne slažem se da nekoliko stotina metara kvadratnih neće narušiti odnose I da ih ne treba narušiti, jer svako naše popuštanje vodi ka tome da se pojavi novi slučaj. Hoće li narušiti naše odnose to što koriste Buško jezero,a ne plaćaju? Ili i to nema veze. Što hoće da nam istovare nuklearni otpad na granicu je li i to isto tako nema veze. Čuvamo odnose. Nema granice i zato oni mogu kod nas. Možemo li mi zauzeti Trgovsku goru i reći “ne može se ovdje ništa graditi, ovo je teritorija BiH”. Ja zaista želim da mi pokažemo malo više kičme nego što je imamo, posebno kada je vanjska politika u pitanju. Sada nemamo vremena, ali naša vanjska politika je postala smiješna. Stoji nam donacija, jer vi unutar institucija ne možete da se dogovorite kome će ići ta donacija. Nije nam tu kriv niko drugi. Prije par dana se brukamo, dočekujemo avion koji nije nama namijenjen. Nema odgovora kome smo sve tražili donaciju i ko se sve odazvao, zato što bi bila bruka ko nas je sve izignorisao. Nije ni čudo što se stiče utisak da je naš najveći međunarodni partner dječiji vrtić iz Kine, čiju pomoć ministrica dočekuje. Ljudi, hajde molim vas trznite se , pokažite da imate kičmu, koordinirajte, razgovarajte , nemojte da se brukamo, a ovo je stvarno brukanje. S ovom državom radi ko šta hoće, znači njima je dozvoljeno, zato što nema granice kod nas, a mi da ne bi narušili odnose nećemo biti baš grubi, nego ćemo se izviniti što smo pitali šta se dešava- zaključio je Magazinović.