Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poslanik sdp-a

Magazinović: Ukinuti plaćanja poreza za one koji doniraju hranu

Saša Magazinović obratio se medijima nakon sjednice Doma naroda parlamentarne skupštine BiH
27.07.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Nakon sjednice Doma naroda Parlamentarne skupstine BiH delegat Sasa Magazinovic se obratio medijima. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

– Vjerovali ili ne, živimo u državi u kojoj, ako bacite hranu, država vas nagradi, jer vam ne naplati PDV, a ako nahranite gladnog donirajući hranu, država vas kazni, jer morate platiti 17 posto – naveo je Magazinović

Poslanik i predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović izjavio da, prema podacima s kojima se operiše, godišnje u BiH baci se oko 400 tona hrane, od čega više od jedne trećine, odnosno 140 tona od strane privrednih subjekata.

– Danas smo ovdje radi implementacije u Parlamentu plemenite ideje Fondacije Mozaik, koji su do sada uradili veliki dio posla i sad je na institucijama i na nama političarima da uradimo svoj dio posla – kazao je Magazinović na pres-konferenciji o temi “Ljudi gladuju, a hrana se baca – ukinuti porez na doniranje hrane“.

Pojasnio je da se radi o ukidanju plaćanja poreza za one koji doniraju hranu.

– Vjerovali ili ne, živimo u državi u kojoj, ako bacite hranu, država vas nagradi, jer vam ne naplati PDV, a ako nahranite gladnog donirajući hranu, država vas kazni, jer morate platiti 17 posto – naveo je Magazinović.

Po njegovim riječima, u takvoj situaciji finansijski se više isplati hranu baciti na deponiju, nego donirati onima koji su u stanju potrebe.

Kaže da nema tačnih podataka o tome koliko je osoba u stanju potrebe, ali „podatak s kojim se operiše da je više od pola stanovništva ispod granice ili na granici siromaštva, onako kako je siromaštvo definirano kao postojanje osnovnih mogućnosti za dostojanstven život“.