Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Magazinović: Unaprijediti odnose Ukrajine i BiH

magazinovic sassa

Predsjednik Glavnog odbora SDP BiH i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović susreo se sa ambasadorom Ukrajine Oleksandrom Levenčenkom.

Ambasador Levenčko je upoznao Magazinovića sa rezultatima nedavno održanih lokalnih izbora, kao i ukupnoj političkoj situaciji u Ukrajni sa posebnim akcentom na konfliktna područja. Magazinović, koji je bio i član ad hoc Komiteta Vijeća Evrope za praćenje lokalnih izbora u Ukrajni, istakao je da unutrašnjo politička situacija u Ukrajni predstavlja vrlo ozbiljno i važno političko pitanje gdje od brzine rješenja trenutne situacije zavisi tempo oporavka Ukrajne, ali i intenziviranje ekonomske, kulturne i svake druge saradnje.

U razgovoru je istaknuto da je potrebno ubrzati proces pripreme i potpisivanje bilateralnih sporazuma koje su dvije države dogovorile. Magazinović je pozdravio namjeru vlade Ukrajne da nakon otvaranja kancelarije u Sarajevu, otvori i svoju ambasadu u glavnom gradu BiH.

S druge strane, on je istakao da se nada da će odluka Predsjedništva BiH o otvaranju Ambadsade u Ukrajni biti realizovana što bi svakako predstavljalo značajan iskorak u budućim odnosima dvije zemlje.