Magazinović: Veći broj stranaka pokušat će spriječiti izborne krađe

BiH

sasa magazinovic (3)

Predsjednik Glavnog odbora (GO) Socijaldemokratske partije (SDP) Saša Magazinović kazao je da, iako Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) pokušavaju na sve moguće načine zaustaviti usvajanje izmjena Izbornog zakona koje se tiču uvođenja videonadzora i skeniranja glasačkih listića, postoji veći broj političkih stranaka koje će zajednički pokušati spriječiti izborne krađe.

Magazinović je to izjavio nakon današnjeg sastanka u Sarajevu, kojem su prisustvovali predstavnici nekoliko političkih partija u Bosni i Hercegovini, a u čijem su fokusu bile pomenute izmjene Izbornog zakona. Sastankom su predsjedavali predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, a prisustvovali su, osim Magazinovića, iz Saveza za bolju budućnost (SBB) Damir Arnaut i Mirsad Isaković te Aleksandra Pandurević i Nenad Lalić iz Srpske demokratske stranke (SDS).

Kako je rekao predsjednik GO SDP-a, živimo u zemlji gdje pojedine političke stranke na dan izbora, u sedam sati ujutru kada se izborna mjesta otvore, već imaju po nekoliko hiljada glasova.

– Time u neravnopravan položaj dovode ostale. Izbori nisu pošteni i to ćemo zajednički spriječiti. Više od 15 političkih subjekata dosad je izrazilo je želju za saradnjom i današnji sastanak je to i pokazao – kazao je.

Najavio je da će uskoro biti oformljena ekspertna grupa gdje će sve stranke koje se zalažu za usvajanje zakona koji uvodi kontrolu biračkog procesa imenovati svoje predstavnike te zajednički kontrolirati birački proces.

Napomenuo je da je lako saznati koje su stranke protiv kontrole biračkog procesa te da je dovoljno uzeti listing glasanja o Zakonu kojim se uvode skeneri i videonadzor biračkih mjesta.

– Vidjećete da su SNSD i HDZ čvrsto protiv, što su i demonstrirali na sjednici Doma naroda PSBiH – dodao je Magazinović.

Predlagač navedenih izmjena Izbornog zakona je SDP iz kojeg je pojašnjeno da bi zakon trebao osigurati da rezultati glasanja budu volja birača, a ne brojača.

Izmjene predviđaju korištenje savremenih tehnoloških rješenja koje bi omogućile da se otkloni svaka sumnja u regularnost izbora te da se rezultati izbora evidentiraju na temelju izvoda iz optičkih skenera.

Centralna izborna komisija BiH trebala bi propisati procedure koje omogućuju da određeni birački odbor ili više njih može uz skeniranje obaviti i ručno brojanje te u poseban obrazac unijeti i rezultate ručnog brojanja.

U slučaju da se rezultati ručnog brojanja i optičkog skeniranja razlikuju, propisano je da CIK BiH u glavnom centru za brojanje obavi ponovno optičko skeniranje i brojanje te utvrdi tačan rezultat glasanja na biračkom mjestu.