Magazinović: Više stranaka odazvalo se pozivu na sastanak o Izbornom zakonu

sasa magazinovic (3)

Član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Saša Magazinović najavio je da se većina političkih stranaka odazvala za sutrašnji sastanak na kojem će tema biti izmjene izbornog zakonodavstva BiH.

SDP će insistirati da izborne rezultate diktira isključivo biračka volja „a ne brojači i stranačke strukture koje utiču na ishod“. Treba napraviti koaliciju za poštene izbore, rekao je novinarima Magazinović uoči današnje sjednice Predsjedništva SDP-a, na kojoj će, najavio je, jedna od tema biti izborno zakonodavstvo.

Također će biti riječi o programu SDP-a za izbore 2018. godine te o razvoju ove stranke u različitim područjima Bosne i Hercegovine. Magazinović je najavio da će SDP uskoro biti u prilici da predstavi nove članove u Republici Srpskoj.

Na sjednici Predsjedništva će biti riječi i o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, kazao je također novinarima.

Upitan za mišljenje o prijedlogu za izmjene i dopune Zakona o akcizama, koji je u parlamentarnu proceduru uputio Klub poslanika Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Magazinović odgovara da taj zakon predviđa izdvajanje novca iz budžeta za izgradnju puteva, dakle ne povećanje akciza i nova poskupljenja goriva, ali ne precizira s koje pozicije bi trebalo preusmjeravati novac.

Ipak Magazinoviću je prijedlog “simpatičan”, rekao je. Pošto predviđa izdvajanje budžetskog novca, njegova primjena razotkrila bi, po riječima ovog zvaničnika SDP-a, da nisu istinite tvrdnje aktuelnih vlasti o rastu GDP-a, sjajnim ekonomskim rezultatima, slivanju „turista iz cijelog svijeta ovamo“ te o drugim navodnim njihovim postignućima.