Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Magazinović: Zaustaviti govor mržnje prije tragičnih posljedica

sasa magazinovic333

Predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) i poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH Saša Magazinović istakao je značaj i veličinu problema prisutnosti govora mržnje u BiH, kao i vrlo značajnu ulogu i odgovornost političara i medija.

To je naglasio u uvodnom obraćanju na konferenciji, koju je u Sarajevu pod nazivom “Borba protiv netolerancije i diskriminacije kroz borbu protiv govora mržnje – uloga parlamentaraca”, organizirala Parlamentarna skupština Vijeća Evrope.

Iskazavši zadovoljstvo što su oba doma Parlamenta BiH, kao i entitetski parlamenti, usvajanjem istovjetnog teksta Deklaracije o osudi govora mržnje, između ostalog, pokazali postojanje svijesti da su politika i političari veoma često jedan od generatora govora mržnje, naglasio je da pred institucijama predstoji mnogo posla da se ova pojava u društvu BiH značajno smanji.

Magazinović, koji je član Međunarodne alijanse za borbu protiv mržnje, smatra da je ovo jedna od tema gdje ne smije biti razlika između vlasti i opozicije, odnosno da se treba osigurati zajedničko djelovanje sa nevladinim sektorom i posebno sa medijima, kako bi se izbjegle negativne posljedice.

– Nadam se da se neće morati desiti incident, ili više njih, sa tragičnim posljedicama čiji je uzrok govor mržnje, da bi se svi koji su odgovorni dodatno uozbiljili u rješavanju ovog problema, veoma prisutnog u našem društvu – rekao je Magazinović, zaključujući svoje izlaganje.

Ova Konferencija Vijeća Evrope jedna je od aktivnosti u nizu kojima se pokušava podići svijest o problemu govora mržnje, posebno u politici i medijima te inicirati nova i efikasna rješenja za njegovo sprječavanje i kažnjavanje, saopćeno je iz SDP-a BiH.