Magazinović: Zvizdić ponovo jedno govori, drugo radi

sasa magazinovic (3)

Inicijativu, koju je predsjednik Glavnog odbora i poslanik Socijaldemokratske partije BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH Saša Magazinović, u saradnji sa Institutom za razvoj mladih KULT, uputio Vijeću ministara i Upravi za indirektno oporezivanje BIH, a kojom se traži pomjeranje roka za uplatu PDV-a sa 10. na posljednji dan u mjesecu i smanjenje dnevne zatezne kamate, sredinom septembra podržao je i predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, saopćeno je danas iz SDPBiH.

Kako se navodi u saopćenju, ovu izjavu predsjedavajućeg Zvizdića su prenijeli gotovo svi mediji, a tada je Magazinović, uz zahvalu Zvizdiću na javnoj podršci inicijativi iza koje stoji veliki broj privrednika, insistirao i na pismenom odgovoru i zvaničnom stavu.

Istiće se da je pismeni odgovor uslijedio tek ovih dana.

– U odgovoru Magazinoviću, koji je jednoglasno usvojen na 118. sjednici, stoji sve suprotno od onoga što je Zvizdić javno rekao i obećao javnosti, odnosno da Vijeće ministara BiH zauzima stav da je neprihvatljiva inicijativa o pomjeranju roka za plaćanje PDV-a na kraj mjeseca i da neće smanjiti dnevnu zateznu kamatu. Nije prvi put da predsjedavajući Zvizdić jedno govori, a drugo radi. Desilo se nešto slično kada je obmanuo Parlament u vezi mehanizma koordinacije tvrdeći da nije dogovoren, a onda smo iz službenih novina saznali, ne samo da je dogovoren, nego i usvojen i to na način da je kantonima dato pravo veta. Upravo će to biti razlog zastoja na evropskom putu. Činjenica da se ovoga puta poigrao sa interesima ogromnog broja privrednika, te je medijski promovirao podršku inicijativi koju iščekuje veliki broj njih, a onda dopustio da suprotno tome Vijeće ministara tu istu inicijativu odbije, neće proći nekažnjeno na narednim izborima – stoji u saopćenju.

Komentarišući ovo, poslanik SDPBiH Saša Magazinović je naveo kako će nastaviti insistirati na zahtjevima privrednika i ako najavljivani Zakon o PDV-u dođe u proceduru, amandmanski djelovati kako bi popravili neosjetljivost Vijeća ministara.

– Iskreno mi je žao i zbog toga što je inicijativa odbijena, ali i zbog toga što je Zvizdić još jednom obmanuo javnost, a ovoga puta i armiju privrednika iz svih dijelova BiH, u čije ime sam ovo inicirao. Jedan broj ljudi u državnom vrhu nikako da shvati da se lažima, obmanama i nepoštivanjem naroda ne može daleko dogurati, te da je rezultat moguće napraviti samo napornim radom i poštenim odnosom. Neke od Zvizdićevih stranačkih kolega me uvjeravaju da se radi o nesporazumu i to Zvizdića sa samim sobom. Ne ulazeći u unutarstranačke odnose u SDA i pod uslovom da je to stvarni razlog ove sramote, pozivam Zvizdića da se sabere i dogovori sam sa sobom što prije. I zbog sebe i zbog pozicije koju obnaša – zaključio je Magazinović, saopćio je SDP.